Tymidinkinas 1 kan skilja Mycoplasma-lunginflammation från andra luftvägsinfektioner

AroCell AB meddelar idag att en ny artikel har publicerats i Journal of Immunological Methods. Resultaten i artikeln indikerar att det är möjligt att utforma diagnostiska algoritmer för biomarkörer som kan hjälpa till att skilja Mycoplasmapneumoni från andra luftvägsinfektioner orsakade av bakterier eller virus.

Mykoplasmapneumoni orsakas av bakterien Mycoplasma pneumoniae, som infekterar de nedre luftvägarna och leder till en atypisk lunginflammation. Nuvarande diagnostiska tester av mycoplasmapneumoni-infektioner i luftvägarna så som PCR och serologi är antingen något opålitliga eller långsamma att utföra. De uppfyller således inte de kliniska behoven av noggrann och snabb diagnos som de terapeutiska besluten är beroende av.
 
Den nyligen publicerade artikeln visar att mätning av Tymidinkinas 1 (TK1) koncentrationen kan skilja Mycoplasma-lunginflammation från andra bakterieinfektioner. Men även, att TK1 i kombination med andra infektionsbiomarkörer, såsom IP-10 eller P-HNL, påvisade en ännu högre noggrannhet för diagnos av Mycoplasma-lunginflammation. Detta visar att TK1 är ett potentiellt lovande verktyg för terapeutiskt beslutsfattande, inte bara inom cancerområdet utan också för Mycoplasmapneumon, särskilt när det används i kombination med andra markörer. Utvecklingen av analyser baserade på denna typ av algoritmer kan vara kliniskt användbara verktyg för terapeutiskt beslutsfattande.
 
AroCell har tidigare i år ansökt om ett patent baserat på att luftvägsinfektioner hos människor orsakade av Mycoplasma pneumoniae leder till signifikant ökade nivåer av Tymidinkinas 1 protein, mätt med AroCells CE-märkta serum TK1 proteinanalys, AroCell TK 210 ELISA.

”Vi är glada över att ha uppnått dessa spännande resultat som i kombination med vår patentansökan öppnar nya fält för AroCell för användningen av TK1 inom andra kliniska områden förutom onkologi. Vi har utvärderat användningen av TK1 som en markör för vissa infektionssjukdomar under en längre tid. Detta har öppnat nya möjligheter för AroCell.”, säger Michael Brobjer, VD.

Source: MFN
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?