1515
Annons
Ngenic och Lunds Kommuns Fastighets AB säljer flexibilitet till ansträngt elnät i Skåne

Den senaste tidens elpriser är till stor del en följd av brister i överföringskapacitet från norra till södra Sverige. Framför allt under ansträngda vardagar och då Sverige måste importera icke förnyelsebar energi från kontinenten och lokal produktion i reservkraftverk som oftast inte är fossilfri.

I det nya energilandskapet måste kunder och energibolag samarbeta mer för att klara omställningen till ett hållbart energisystem.

Det har Lunds Kommuns Fastighets AB, LKF, tagit fasta på och tillsammans med det digitala energiteknikföretaget Ngenic börjat koppla upp fastigheter mot SWITCH, en lokal kapacitetsmarknad i Skåne som skapats av Eon inom projektet Coordinet. Nu har de första skarpa buden från värmepumpar i LKF bestånd avropats.

- Det känns roligt att vi nu nått en nivå där vi tillsammans nu kan hjälpa till att avlasta elnätet i Södra Sverige. Som samhällsaktör kände vi att det var viktigt att vi går före och visar hur enkelt det är att vara aktiv energikund. Att vi dessutom får betalt för att avstå förbrukning under vissa timmar bevisar det värdet, säger Linda Egin, teknisk chef på LKF

LKF bjuder in via Ngenics plattform Gridtuner som hanterar prognoser och tillgänglig flexibilitet och sedan genom en s.k. aggregering av fastigheterna gör ett gemensamt bud till marknaden. Buden består av både en tillgänglighetsersättning och faktiska avrop mot ersättning för utförd styrning av fastigheten. Allt sker utan att hyresgästerna märker något.

- Det här är en milstolpe för oss som teknikleverantör som investerar i utvecklingen av digitala energitjänster. Det vi gör i Skåne visar på det behov vi sett när vi skapat Gridtuner som produkt för att effektivisera elnätsdistributionen med kundernas hjälp. Dessutom får alla del av vinsten, avslutar Björn Berg, vd på Ngenic

Om Switch
SWITCH är den digitala effektmarknadsplatsen som gynnar både nätägare och nätkunder – ett intuitivt verktyg för att dra nytta av flexibilitetens fördelar i den dagliga verksamheten. Tillsammans skapar ni ett smartare och flexibelt elnät och blir en viktig del i energiomställningen.

Om LKF
Lunds Kommuns Fastighets AB, LKF, bildades 1947 och har sedan dess varit ett helägt kommunalt bolag. LKF erbjuder hyresbostäder i Lunds stad, Genarp, Södra Sandby, Stångby, Veberöd, Dalby och Revinge. Totalt ägs och förvaltas drygt 10 000 bostadslägenheter, vilket innebär att mer än 20 000 lundabor har sitt hem hos LKF.

Source: MFN
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera