1515
Swedbank Robur lanserar mörkgrön fond för att stötta klimatomställningen

Intresset för att spara hållbart fortsätter att öka, och sparalternativ som har ett tydligt fokus på klimat är det som allra flest efterfrågar[i]. När Swedbank Robur idag lanserar den nya fonden Climate Impact, är det för att möta den efterfrågan på ett tydligt sätt, och för att ta ytterligare ett konkret steg i linje med sin klimatstrategi. Climate Impact är klassificerad som en mörkgrön fond enligt EU SFDR[ii] och investerar i bolag som bidrar till att lösa världens klimatutmaningar, främst de som relaterar till FN:s globala utvecklingsmål 7 (Hållbar energi för alla) och 13 (Bekämpa klimatförändringarna).

- Vi har haft ett starkt fokus på klimatet i många år och vill ta en tydlig ställning i frågor som är viktiga för våra kunder. Det växande intresset för att spara hållbart och med klimatet i fokus, är en central och positiv påverkansfaktor i vårt målmedvetna arbete att fortsätta skifta kapitalet i en mer hållbar riktning. Som Sveriges största fondbolag är det vårt ansvar att våga tänka nytt och gå först, och att också möta upp kundefterfrågan på ett tydligt och konkret sätt, säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur.

Linnea Zanetti, en av förvaltarna för Swedbank Robur Climate Impact, lyfter också fram kopplingen mellan avkastning och hållbarhet.

- Vi har sedan länge arbetat efter principen att bolag som bidrar till en bättre värld är framtidens vinnare. I Climate Impact fonden kommer vi att använda en kvantitativ och systematisk process för att välja ut de företag som har en tydlig koppling till FN:s globala utvecklingsmål 7 och 13. Fonden har en global placeringsinriktning och totalt har vi valt ut ett 80-tal bolag inom olika branscher, som vi bedömer klarar våra krav. Det lägger grunden för en bra balans och tillväxtpotential i portföljen, säger Linnea Zanetti.

Swedbank Försäkring, ett helägt bolag till Swedbank, med 1,2 miljoner kunder i Sverige och ett förvaltat kapital på 200 mdr SEK, kommer att vara ankarinvesterare i fonden.

Den nya fonden Swedbank Robur Climate Impact kan främst kopplas till FN:s globala utvecklingsmål 7 (Hållbar energi för alla) och 13 (Bekämpa klimatförändringarna). 

Om Swedbank Robur Climate Impact
Climate Impact är en global fond med fokus på klimat. Fondens avgift är 0,70%. Ytterligare information om fonden kan du hitta på www.swedbankrobur.se/climateimpact. Exempel på sektorer som fonden främst kommer att investera i, är bolag verksamma inom:

  • Förnyelsebar energi (sol, vind, vatten, energilagring).
  • Gröna byggnader (konstruktion och förvaltning)
  • Energieffektivitet (energilagring, rena transporter, låga koldioxidavtryck).
  • Fonden finns tillgänglig hos Swedbank, och inom kort även på de större handelsplattformarna.
Kontakt:
Carina Sesser Nylund, Press manager, Swedbank Robur, +46 72 230 52 64

Riskinformation
Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbankrobur.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

[i] Enligt en SIFO/Kantar undersökning mars 2021 på uppdrag av Swedbank och Swedbank Robur.
[ii] Klassificerad som mörkgrön (artikel 9) enligt EU SFDR (EU Sustainable Finance Disclosure Regulation).

Source: Cision
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?