1515
Annons
Solcellsofferter: Fortsatt stort intresse för solceller under 2021

Att installera solceller har blivit mycket populärt bland privatpersoner vilket till stor del beror på att priserna för solceller har sjunkit mycket de senaste åren. Det nya gröna avdraget som började gälla från och med 2021 och som ger 15% tillbaka på inköp av solceller inklusive installation har också ökat intresset markant.

Genom att privatpersoner väljer att producera sin egen elektricitet så innebär det att behovet av elektricitet som producerats med fossila bränslen minskar. Idag är en majoritet av alla solcellsinstallationer som görs installationer på privata bostäder. Det innebär att det idag finns tiotusentals solcellsanläggningar på privata fastigheten över hela Sverige.

Att köpa solceller är en investering

Många fastighetsägare är idag ganska medvetna om att om man äger en fastighet så innebär det hela tiden kostnader. Taket ska läggas om, badrummet behöver renoveras, fasaden behöver fixas. Därför finns det många fastighetsägare som drar sig för att köpa solceller för att de ser detta som ytterligare en kostnad.

Men om man läser på om solceller så kommer man snart att förstå att solceller inte är en ytterligare utgift utan istället en investering som kommer att bidra till att man får en bra avkastning under flera år framåt. Dessutom kan en solcellsanläggning också bidra till att höja fastighetens värde, om man någon gång i framtiden planerar att sälja sin fastighet. (Källa: https://www.solcellsofferter.se/solceller-guide/)

En solcellsanläggning kommer att producera egen elektricitet som fastigheten kan använda i mellan 25 till 30 år framåt. Det tar cirka 12 år att få de pengar man investerade tillbaka, om man väljer en solcellsanläggning som kan producera cirka hälften av fastighetens energiförbrukning. Det gör sedan att man i ytterligare 13-18 år kan se fram emot en bra avkastning på sin investering i form av halverade energikostnader för fastighetens elförbrukning.

Hur stor solcellsanläggning behöver man?

Hur stor solcellsanläggning man ska köpa beror på hur mycket elektricitet som fastigheten förbrukar varje år. Om man har en medelstor villa som förbrukar cirka 20 000 kWh per år bör man köpa en solcellsanläggning som klarar av att producera 10 000 kWh per år.

Om man bor i mellersta eller södra Sverige så kommer en solcellsanläggning på 10 kW kunna producera cirka 10 000 kWh per år, under gynnsamma förhållanden. Det innebär att man kommer att kunna spara in cirka 50 procent av fastighetens energikostnader varje år.

Priset för en solcellsanläggning på 10 kW kostar mellan 120 000 kronor upp till 160 000 kronor, beroende på typ av solceller och solcellsleverantör.

Source: Cision
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?