Annons
Brasiliens byggindustri satsar på BIM

Ny data från BIMobject, den globala marknadsplatsen för byggprodukter, visar att byggbranschen i Brasilien snabbt tar till sig BIM. Både användandet och antalet tillverkare ökar snabbt.

BIM - Building Information Modeling - är den digitala byggprocessen som snabbt har blivit den de facto-standard som ersätter CAD - Computer Aided Design - i Nordamerika och Europa. Införandet av BIM och digital teknik tar dock snabbt fart även utanför dessa marknader.

Ny branschdata från BIMobject avslöjar att Brasilien nu är den näst största marknaden globalt, mätt i användaraktivitet på BIMobjects marknadsplats. BIMobject, som grundades 2011, har över 3,2 miljoner registrerade användare från byggbranschen i hela världen.

"Det är fantastiskt att se aktiviteten växa i Brasilien. Under 2022 har våra 250 000 registrerade användare i Brasilien laddat ned över 2,7 miljoner digitala byggfiler. Vi ser ett brett användande från både arkitekter och civilingenjörer och nedladdningarna omfattar i stort sett alla typer av produkter som vi erbjuder. Vad som också är uppmuntrande är att vi även har en stor användarbas av studenter, vilket indikerar att BIM-användningen i Brasilien kommer att fortsätta växa under de kommande åren”, säger Carl Silbersky, VD för BIMobject.

Brasilianska tillverkare av byggprodukter har också börjat anpassa sig till denna efterfrågan. Flera stora brasilianska tillverkare har nyligen börjat arbeta med BIMobject för att digitalisera sitt produktutbud och publicera sitt sortiment på marknadsplatsen, som Gerdau, Brasiliens största stålproducent, och Deca & Portinari från Dexco-gruppen, den största tillverkaren av träpaneler, kakel och sanitetsmetaller på södra halvklotet. De ansluter sig till andra stora multinationella företag med närvaro i Brasilien som Electrolux, Knauf och Tarkett, som alla redan finns på bimobject.com.

Användningen av BIM i Brasilien stöds också av statliga direktiv. Brasiliens förordning nr. 10.306, utfärdad 2020, fastställer obligatorisk användning av BIM i direkt eller indirekt konstruktion av ingenjörsarbeten och tjänster, utförda av myndigheter och enheter inom den federala offentliga förvaltningen. Enligt detta dekret ska BIM tillämpas gradvis i offentliga arbeten i projektets olika faser: 2021 började BIM ingå i projektutvecklingsfasen, 2024 kommer det att ingå i utförande- och byggledningsfasen, och i 2028 kommer implementeringen att slutföras med inkludering av BIM även i förvaltning och underhåll av färdigställda byggnader.

"BIM och andra digitala byggtekniker är nyckeln till att åstadkomma hållbar, smart byggnadsdesign i stora tillväxtekonomier som Brasilien. Det är verkligen glädjande att se det breda införandet, drivet av både kommersiell efterfrågan och statligt stöd”, kommenterade Carl Silbersky.

Source: MFN
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera