1515
Annons
Penser Access: Kostnadsinflation pressar marginalen på kort sikt - Midsona

Utmaningar i värdekedjan kostar
Omsättningen i Q4'21 minskade med 6% jämfört med Q4 förra året i en marknad som var svag på totalen men där Midsona tog marknadsandelar. Den sedan tidigare kända perfekta storm av externa faktorer pressade bruttomarginalen. Just EBITDA-marg blev 6,0% (10,5%). Detta gjorde att omsättningen för 2021 var 3 773 mkr - i linje med våra estimat. EBITDA för helåret blev 329 mkr vilket var 20% lägre än våra estimat.

Jobbar för att förbättra kostnads- och kassaflödessituationen
Åtgärder vidtas för att stärka varuförsörjningskedjan, lagersituationen och förbättra övriga kostnader. Ingen utdelning för 2021 föreslås. Genomförda prishöjningar slår igenom fullt i Q2 medan Q1 kommer vara fortsatt tufft. Vi ser positivt på att Midsona tar tag i problemen och räknar med återhämtning från och med Q2. Ett stort kontrakt i Spanien ger fint bidrag till organisk tillväxt.

Estimat ner men värderingen för låg
Den pressade bruttomarginalen gör att vi sänker estimaten något. Vi bedömer dock att den organiska tillväxten och marginalen återhämtar sig under '22. Den snabba nedvärderingen av sektorn och börsen som helhet gör att vi är mer försiktiga i vår värdering och vi sänker det motiverade värdet till 48-50 kr/aktie, vilket innebär en viss, motiverad, premie till peers. Detta ger en uppsida på ca 30%.

Läs den fullständiga analysen, publicerad 08-02-2022 kl. 08:54: https://docs.penser.se/a/2526/MSONB220208.pdf
Detta är ett pressmeddelande från Erik Penser Bank. Läs mer på https://epaccess.penser.se/

Source: MFN
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?