1515
Karolinska Developments portföljbolag Umecrine Cognition förbereder notering på Nasdaq First North Growth Market

STOCKHOLM, SVERIGE 21 maj 2021. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) meddelar idag att portföljbolaget Umecrine Cognition förbereder en notering på Nasdaq First North Growth Market under fjärde kvartalet 2021. Syftet med den planerade börsintroduktionen är att finansiera den utvecklingsplan som bolaget tagit fram baserat på positiva fas 2-resultat för golexanolon som behandling av leverencefalopati.

Umerine Cognition är ledande i utvecklingen av en ny klass av läkemedel som påverkar ett väldokumenterat område i centrala nervsystemet. Denna nya läkemedelsklass har potential att bli en effektiv behandling av en mängd olika kognitiva och psykiatriska sjukdomar som har sin grund i hjärnan eller andra organ. Positiva resultat från en fas 2-studie med golexanolon i patienter med leverencefalopati motiverar genomförande av studier i sen klinisk fas samt expansion av utvecklingsprogrammet till andra sjukdomsområden. Bolaget drivs av en ledningsgrupp och styrelse som har gedigen erfarenhet och expertis inom såväl CNS-området som läkemedelsutveckling, och stöds av ett omfattande nätverk av key opinion leaders.

Under 2020 presenterade Umecrine Cognition positiva resultat från en fas 2-studie som utvärderade golexanolon i patienter med leverencefalopati (HE) - ett neuropsykiatriskt och neurokognitivt tillstånd som uppstår vid akut och kronisk leverskada med bakomliggande leversvikt. Sjukdomen är allvarlig och drabbar upp till 1 procent av populationen i USA och EU. Ungefär en fjärdedel av de patienter som utvecklar HE dör inom fem år. Förutom det individuella lidandet är HE förenat med betydande kostnader för samhället. Varje år läggs till exempel 180 000 – 290 000 patienter in på sjukhus i USA på grund av komplikationer orsakade av HE.

Resultaten från fas 2-studien visade att läkemedelskandidaten tolererades väl, att säkerhetsprofilen var god och att den farmakokinetiska profilen var gynnsam. Studieresultaten indikerar också att golexanolon har en positiv effekt på kognition genom förbättrad reaktionsförmåga (CRT), normaliserad hjärnsignalering (EEG) och förbättrad sömnstatus (ESS).

”Baserat på de övertygande resultat som genererats och den kliniska utvecklingsplan som utarbetats i samråd med ledande experter och key opinion leaders har Umecrine Cognition nått en mogen klinisk fas med många utvecklingmöjligheter. En börsintroduktion är således ett naturligt steg framåt i syfte att finansiera den fortsatta kliniska utvecklingen av golexanolon mot leverencefalopati och expandera dess potential till andra sjukdomsområden för att ytterligare stärka bolagets attraktionskraft inför framtida licensaffärer”, kommenterar Karolinska Developments vd Viktor Drvota.

Karolinska Development äger 74 procent av Umecrine Cognition och har för avsikt att teckna 15 procent av aktierna i den nyemission i portföljbolaget som planeras i samband med den plannerade börsnotering.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Viktor Drvota, vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 73 982 52 02, e-mail: viktor.drvota@karolinskadevelopment.com

Johan Dighed, chefsjurist och vice vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 70 207 48 26, e-mail: johan.dighed@karolinskadevelopment.com

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB

Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) är ett nordiskt investmentbolag inom life science. Bolaget fokuserar på att identifiera medicinska innovationer och att investera för att skapa och utveckla bolag som vidareutvecklar sådana innovationer till differentierade produkter som kan göra skillnad för patienters liv och generera en attraktiv avkastning till aktieägarna.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga bolag kring forskare som är ledande inom sina respektive vetenskapsområden, med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, samt med finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn, För att skapa bästa möjligheter till framgång byggs företagen med erfarna managementteam och rådgivare och de medfinansieras av professionella life science-investerare.

Karolinska Developments portfölj består av tio bolag inriktade på att utveckla innovativa behandlingsmetoder för sjukdomar som är livshotande eller funktionsnedsättande och andra medicinska tillstånd.

Bolaget leds av ett entreprenörsteam bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom företagsbyggande och med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

För mer information: www.karolinskadevelopment.com.

Bilaga


Source: GlobeNewswire
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?