1515
Annons
Ngenic säljer flexibilitet till ansträngt elnät i Uppland

Idag har första skarpa buden denna vinter i CoordiNet kapacitetsmarknad i Uppland avropats. Det är ett antal fastigheter i Uppland med värmepumpar som nu hjälper Vattenfalls regionnät att klara eldistributionen i regionen. Ngenic fungerar som en s.k. aggregator, vilket är en ny typ av aktör i det europeiska energisystemet. Processen är automatiserad och utan komfortpåverkan i fastigheterna. Detta sker genom Ngenics unika plattform Gridtuner som hanterar energiflöden i realtid.

“Den situationen vi har idag ser ut att vara här för att stanna, då vi måste klara av omställningen mot 100% förnyelsebar energi. Jag tror inte det undgått någon om den bristsituation vi har just nu, därför är det viktigt att kunna hantera fler resurser för att kunna optimera systemet. Vi kallar det digital samverkan för ett hållbart energisystem” säger Björn Berg, vd på Ngenic

Ngenic levererar produkter och tjänster till fastighetsägare och energibolag och har fått mycket uppmärksamhet för sitt nytänkande angående aktivering av energikunder. Idag finns det redan pengar att tjäna på att bli aktiv kund ända ner till enskilda villaägare. T.ex. ger elprisstyrning aktiverad i Ngenics smarta värmestyrning Ngenic Tune ett timprisavtal på el just nu en vinst på ca 50 kr per dag för en villa med värmepump, och ännu mer om man har en elpanna. Att dessutom nu kunna få betalt för att avstå förbrukning är något som är nytt för enskilda kunder, men är egentligen en naturlig del i att hålla energisystemet i balans. Ngenic gör det möjligt för alla att kunna delta på dessa marknader också.

Om CoordiNet

Marknadsplatsen i Uppsala drivs genom det EU-finansierade projektet CoordiNet, inom ramen för Horizon 2020. Projektet startade den 1 januari 2019 och pågår fram till och med juli 2022. Förutom E.ON Energidistribution, Vattenfall Eldistribution och Svenska kraftnät deltar bland annat: Energiforsk, Expektra och RWTH Aachen University, Gotlands Elnät, Upplands Energi, Uppsala kommun samt de företag, elproducenter och hushåll som deltar på marknadsplattformen i de svenska demonstrationerna.

Source: MFN
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera