Elicera Therapeutics utser professor Gunilla Enblad, opinionsledare inom CAR T-celler och B-cellslymfom, till vetenskaplig rådgivare
Göteborg den 22 oktober 2021 - Elicera Therapeutics, ett cell- och genterapibolag i klinisk fas som utvecklar immunonkologiska behandlingar med fokus på CAR T-celler och onkolytiska virus, meddelade idag att man har utsett professor Gunilla Enblad, opinionsledare inom CAR T-celler och B-cellslymfom, till vetenskaplig rådgivare till bolaget.
Dr Gunilla Enblad är överläkare i onkologi sedan 2000 och var avdelningschef vid Onkologiska kliniken vid Uppsala universitetssjukhuset mellan 2004 och 2012. Enblad är även professor i onkologi vid Uppsala universitet sedan 2013 och författare till 175 vetenskapliga publikationer med totalt mer än 3 000 citat.
Vi är stolta över att knyta Gunilla Edblad till oss som vetenskaplig rådgivare och som prövningsledare i den kliniska fas I/II-studie inom blodcancer som vi planerar att starta under nästa år. Gunillas erfarenheter inom området kommer att vara mycket värdefulla, i allt från studieupplägg till rådgivning, säger Jamal El-Mosleh, VD i Elicera.
Gunilla Edblad är medlem i den svenska Hodgkins lymfomgruppen sedan många år och fungerade som deras ordförande mellan 2004 och 2013. Enblads nuvarande forskning är inriktad på CAR T-cellterapier och 2014 behandlade hon den första patienten i Europa med CAR T-celler. Hon har varit prövningsledare för en avslutad fas I/IIa-studie med CD19-riktade CAR T-celler vid behandling av resistenta eller återkommande B-cellmaligniteter (lymfom och leukemier) och en avslutad fas II-studie.
Under andra halvan av 2022 avser Elicera starta en klinisk fas I/II-studie med läkemedelskandidaten ELC-301 för behandling av B-cellslymfom i vilken Gunilla Enblad kommer agera prövningsledare.
Om ELC-301 ELC-301 en CD20-riktad CAR T-cellsterapi vid behandling av B-cellslymfom. ELC-301 har förstärkts med bolagets iTANK-platform för aktivering av CD8+ mördar-T-celler mot hela uppsättningen av relevanta måltavlor på tumörceller och generar därmed ett kraftfullt parallellt immunsvar mot cancer. En klinisk fas I/II-studie väntas initieras under andra halvan av 2022 i samarbete med Uppsala Universitet.