1515
BrainCool AB (publ) - information om studie med egenbehandling av migrän i hemmet (inom EU-programmet "CoolHead")

BrainCool AB (publ) driver ett EU program ("CoolHead" se PM 2019-01-31) för att etablera en produkt för egenvårdsbehandling i samarbete med Lunds universitet och Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim ("NTNU").

Projektet hade för avsikt att löpa under 3 år sedan 1 april 2019 men har förlängts ett år då egenvårdsprojekt har varit svåra att bedriva under covid-19 krisen.

Nu utförs en egenvårdsstudie i Lunda-området i samarbete med Lunds universitet om 10-20 patienter och mer information om studien finns här:

https://www.medicin.lu.se/forskning/patientstudier-och-forsokspersoner/aktuella-studier/studie-om-migran-och-egenbehandling-hemma

Studien i Lund ska undersöka om kylningsmetoden med RhinoChill®, en kylanordning som i dag används för att kyla ned vid stroke och hjärtstopp, också kan användas i hemmiljö för att lindra smärta och andra migränsymtom.

Tidigare genomförda studier i sjukhusmiljö har visat att nedkylning via näsans slemhinnor kan fungera som behandling mot migränbesvär, men har varit svåra att reproducera i hemmiljö under pågående migränattack.

Hakan Hümmet, project manager CoolHead;

Befintliga läkemedelsbehandlingar lindrar enbart migränangreppet och resulterar ofta i olika typer av biverkningar. Projektets målsättning är, att med patientupplevelsen i centrum, vidareutveckla kylningsmetoden med RhinoChill® till en avsevärt mindre användarvänlig och tyst slutprodukt.

Vi ser fram emot att påbörja feasability-studien i Lund och samla ytterligare kunskap för komma ett steg närmare ett effektivt icke farmakologiskt ingrepp för migränpatienter. 

VD Martin Waleij kommenterar

Bolagets projekt inom migrän bedrivs fortsatt enbart med mjuk finansiering från EU och samarbete med två nordiska universitetssjukhus. BrainCools målsättning med projektet är att finna samarbetspartners för att ta produkten till marknaden om studieprogrammet är framgångsrikt.

CoolHead-programmet har kvarstående finansiering om 2 Mkr (budget Sverige) för vidareutveckling av teknik och CE-märkning av produkten och 3 Mkr (budget Norge) för en randomiserad klinisk studie.

Source: Cision
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?