ANNONS:
Till Di.se

VW köper batterier för 200 miljarder inför elbilssatsning

  • Foto: Michael Probst

Tyska Volkswagen har säkrat batteritillgångar för 20 miljarder euro, motsvarande drygt 200 miljarder kronor, i syfte att understödja en kraftig satsning på elbilar under de kommande åren. Därmed sätts också elbilspionjären Tesla under press, skriver Bloomberg News.

VW uppgav på tisdagen att bolaget ska utrusta 16 fabriker med det som behövs för att tillverka elbilar före slutet av år 2022, att jämföra med tre fabriker i dagsläget. Det tyska bolagets planer är att bygga 3 miljoner elbilar om året 2025 och avtal har slutits med bolag som Samsung SDI, LG Chem och Contemporary Amperex Technology för batterier till Europa och Kina.

Ett avtal för batterier till den nordamerikanska marknaden kommer att följa inom kort, enligt Volkswagen. Totalt har bolaget planer på att köpa batterier för omkring 50 miljarder euro som ett led i VW:s elbilssatsning, som ska omfatta tre nya modeller under 2018 och dussintals fler därefter.

VW:s planer kan jämföras med Teslas. Det amerikanska bolaget har förbundit sig att köpa batterier för 17,5 miljarder dollar, i huvudsak litium-jonbatterier från Panasonic.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies