ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Volvobilar i Europa börjar prata med varandra

  • Volvo Cars utökar informationsutbytet mellan företagets bilar för att öka säkerheten. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars utökar utbytet av information mellan företagets bilar på vägarna. Nu kan uppkopplade bilar i hela Europa skicka och ta emot varningsinformation.

Volvobilar i Sverige och Norge har sedan 2016 kunnat skicka och ta emot varningar för halt väglag och andra trafikfaror.

Nu meddelar företaget att systemet ska fungera på alla bilar byggda på SPA- eller CMA-plattformen från 2016 i hela Europa. Funktionen är standard på bilar från modellår 2020 och kan eftermonteras på äldre bilar. 

Teknik som kan skicka en varning från en bil till andra bilar i närheten vid halka eller andra trafikfaror anses vara en bärande del i arbetet att minska olyckor och ytterligare ett steg på vägen mot självkörande bilar. Uppmärksamhet om att något händer längre fram på vägen ger förare möjlighet att anpassa sin körning i god tid.

”Att dela säkerhetsdata mellan bilar kan bidra till att förhindra olyckor. Volvo-ägare bidrar direkt till att göra vägarna säkrare för andra förare som aktiverar funktionen, samtidigt som de kan ta del av tidiga varningar om potentiellt farliga förhållanden som väntar längre fram på vägen”, kommenterar Malin Ekholm, chef för Volvo Cars Safety Centre.

Volvo Cars samarbetar med Volvo Trucks på det här området och flera andra biltillverkare, exempelvis Mercedes och Volkswagen, har liknande bil-till-bil kommunikation. Ett problem är att det än så länge inte finns något branschgemensamt språk för när bilar från olika märken ska tala med varandra. 

Näste steg i utvecklingen av mobildata, 5g, väntas ge ännu större möjligheter med kommunikation mellan fordon eftersom svarstiderna är mycket låga. Det går helt enkelt snabbare att skicka och ta emot trafikinformation. Scania och Ericsson samarbetar till exempel inom det här området.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer