ANNONS:
Till Di.se

Volvo XC40 korad till Årets Bil

Volvo XC40 är Årets bil i Europa. Det står klart sedan juryn med medlemmar från 23 olika länder presenterat sina röster vid en ceremoni i Genève. Det är första gången Volvo tar hem utmärkelsen.

Volvo Cars är i ropet redan dagen innan Genèvesalongen hunnit öppna. För av 37 testade bilmodeller är Volvo XC40 den bästa och därmed Årets bil i Europa 2018.

”XC40 är en bil för framtiden och med den här modellen har vi också en kompakt suv i ett segment som köparna verkligen gillar. Dessutom är det en bil som är full av smarta lösningar för förvaring och förberedd för att bli både hybrid och elbil”, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Just det sistnämnda tror han spelade en stor roll i juryns bedömning.

”Absolut. Lanserar man en bil idag måste den vara förberedd för elektrifiering, och jag hade önskat att vi hade kunnat göra det ännu snabbare. ”

Självklart kan utmärkelsen Årets bil agera draghjälp ute i bilhandeln, men Håkan Samuelsson säger också att det är en betydelsefull utmärkelse internt i företaget.

”Vi har rullat ut nya bilar de senaste fyra-fem åren och fått utmärkelser i Nordamerika för XC60 och XC90, och nu alltså i Europa med XC40. Det är jätteviktigt att alla som jobbat med det här känner att arbetet uppskattas. Jag vet att de är lika stolta som jag är idag”, säger Håkan Samuelsson.

Det här är första gången som Volvo får utmärkelsen, som delats ut sedan 1964. Med modeller som S90/V90 och XC90 har Volvo varit i final tidigare, men inte lyckats lika bra som i år.

Volvo XC40 tog en klar seger med totalt 325 poäng, före Seat Ibiza på 242 och BMW 5-Serie på 226 poäng. BMW:n var en klar favorit hos de tyska journalisterna, medan de italienska föredrog Volvon före Alfa Romeo Stelvio.

”XC40 är den bil som bidrar med flest nyheter till bilindustrin. Och det är en modell för flera år framåt, som senare kommer som både laddhybrid och som elbil. Dessutom har den säkerhetsfunktioner som är nya för sitt segment”, säger jurymedlemmen Rune Korsvoll från tidningen Motor i Norge.

Dagens industris tidigare motorredaktör Håkan Matson var en av tre svenska representanter som röstade. Hans val föll på Volvo XC40, med BMW 5-serie strax efter. Övriga svenska jurymedlemmar är Jan-Erik Berggren från Expressen och Tommy Wahlström från Vi Bilägare, de hade båda Audi A8 som vinnare.

Årets bil utses av en jury bestående av 60 journalister från 23 länder. I fjol vann Peugeot 3008.

(Fotnot: Håkan Matson var tidigare ordförande för Årets bil-juryn. Från och med Årets bil 2019 kommer den här artikelns författare vara medlem i juryn.)

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies