1515

Volvo utvecklar helt ny teknik för elbilar

GENEVE. Volvo Cars håller på att utveckla en helt ny teknik för framtida elbilar. Det avslöjar nye utvecklingschefen Henrik Green i en intervju med Di. Med den nya tekniken ska kunderna kunna välja mellan olika batterier och olika antal motorer.

Henrik Green, utvecklingschef på Volvo Cars, på bilsalongen i Geneve 2017
Henrik Green, utvecklingschef på Volvo Cars, på bilsalongen i Geneve 2017Bild:Håkan Matson

Volvo Cars har ökat tempot i utvecklingen av elbilar sedan Henrik Green tog över efter Peter Mertens, som i höstas lockades över till Audi.

”De senaste två åren har vi varit fokuserade på att lansera våra nya modeller baserade på SPA-bottenplattan i 90-serien, i år 60-serien och senare 40-serien, men nu är vi inne i en definierande fas för vilka produkter som ska komma efteråt. Sedan vi beslutade om SPA-bilarna har jättemycket hänt, särskilt när det gäller batterierna, som blivit mycket bättre. Nu avser vi att vi lansera en renodlad elbil som säljer på sina egna meriter 2019”, säger Henrik Green.

Planen är att utveckla SPA-bottenplattan så att den blir ännu mer modulär än i dag. I nästa generation ska den rymma alltifrån förbränningsmotorer till små batterier för laddhybrider till stora batteripack för renodlade elbilar.

”Vi vill bli mer flexibla och snabbare. Jag ser ingen tillverkare på marknaden i dag som har det system vi skissar på”, säger Henrik Green.

När Di talade med vd Håkan Samuelsson om saken sa han, en smula sorglöst, att det ”bara handlar om att bygga om golvet”, medan resten av bilens chassi behålls.

Den är den utmaningen som Henrik Green har att kämpa med nu.

”Vi vill ha ett brett utbud av elektrifierade bilar, bland annat med olika kapacitet på batterierna som ger olika räckvidd. Vår bransch och många kunder är så vana vid lång räckvidd, genom stora bränsletankar och snåla dieselmotorer, och vissa kunder kommer att vilja ha det också i framtiden. Men samtidigt kommer det en yngre generation som inte nödvändigtvis behöver läng räckvidd. Jämför med en Iphone. En del vill att batteriet ska räcka i tre dagar, medan andra som föredrar lättare, mindre och billigare batterier nöjer sig med att ladda varje natt”, säger Henrik Green.

När Volvos första renodlade elbil lanseras 2019 bygger den dock fortfarande på SPA-plattan och får en räckvidd på 50 mil.

”I början kommer det att vara ett krav från kunderna, men senare kan vi trappa ned räckvidden för vissa versioner.”

I det modulära systemet ingår också möjligheten att låta bilarna ha en eller två elmotorer, återigen beroende på kundernas krav.

Som ett led i den utökade elbilssatsningen ska Volvo Cars också ändra strategi för dottermärket Polestar, som tidigare var helt inriktat på konventionella förbränningsmotorer med massor av hästkrafter och höga prestanda.

Nu ska Polestar bli en föregångare just när det gäller elektrifiering,

”Det kommer inte att vara ett bensinorienterat märke längre, utan vi ska flytta fokus till elektriska prestanda”, säger vd Håkan Samuelsson till Di.

Han förklarar att Polestar ska står för det engelska begreppet ”progressive premiumness”.

”Polestar ska identifiera vad folk tycker är premium är om fem år”, svarar Håkan Samuelsson.


Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Stark innovation minskar risken för smittspridning inom vården – och räddar liv

Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.
Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.

Vårdkläder och andra textilier som används inom hälsosektorn kan innehålla skadliga mikroorganismer som kan föra smitta vidare.

– Om dessa textilier hanteras fel kan det få stora konsekvenser på vårdtagarnas hälsa, säger Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional.

Företagets mjukvarubaserade hygien- och barriärtvättmaskiner kan kraftigt begränsa denna smittväg.

Om inte vårpersonalens kläder och den städutrustning som används i lokalerna genomgår en verifierad hygienisk tvätt- och torkprocess kan det få förödande effekt på patienternas situation.

 – Det hjälper inte hur mycket vårdpersonalen än tvättar händerna om deras kläder är smutsiga eller om lokalerna städas med en mopp eller mikrodukar som inte är korrekt rengjorda. Då är risken hög att virus sprids till patienterna, säger Jörgen Andersson.

Principen för barriärtvättmaskiner bygger på att tvättmaskinen, som har luckor på två motsatta sidor, byggs in i en vägg. På ena sidan hanteras och lastas smutsiga och eventuellt kontaminerade textilier och på den andra sidan kan de rena textilierna plockas ut och hanteras. Tanken är att smutsiga och rena textilier aldrig ska mötas för att förhindra korskontaminering.

Dagens tvättmaskiner är smartare

I dag är hygien- och barriärtvättmaskiner från Electrolux Professional mjukvarubaserade, vilket skapar fördelar.

– Vi kan uppfylla alla de kombinationer av tid och temperatur som krävs för att avlägsna mikroorganismer. Med barriärmaskiner säkerställer man dessutom ett hygieniskt flöde. Om rätt tid eller temperatur inte har uppnåtts så kommer maskinen att larma och luckan på den rena sidan kommer inte att kunna öppnas, säger Jörgen Andersson.

Innovation har alltid varit en ledstjärna för Electrolux Professional. Då pandemin slog till inledde man ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE för att se hur man bäst kunde möta detta nya hot. Resultatet blev att de flesta maskiner, även de för vanliga gemensamma tvättstugor, nu också innehåller program som bekämpar Covid 19-virus, såväl som vinterkräksjuka och andra virus.

– Vi lyckades med detta utan att göra avkall på vår strävan att alltid ha lägsta möjliga energi- och vattenförbrukning och kortast möjliga programtid, avslutar Jörgen Andersson. 

Om Electrolux Professional

Electrolux Professional är din helhetspartner. Med hjärta för hållbarhet leder vi vägen när det gäller att utforma fullständiga och integrerade lösningar som ger hög produktivitet, lägsta livscykelkostnader och är de mest enkla att använda och underhålla.

Vi har funnits i branschen i 100 år och har under denna tid byggt upp världens mest omfattande servicenätverk.

Läs mer på: www.electroluxprofessional.com/se/

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?