ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Volvo slutar tillverka bilar med förbränningsmotorer

Volvo Cars tar, som första biltillverkare, ett historiskt steg in i framtiden.
Alla nya modeller som lanseras från 2019 och framåt kommer att i någon form vara eldrivna – antingen renodlade elbilar, laddhybrider eller mildhybrider.

"Beskedet betyder slutet för bilar som enbart drivs med förbränningsmotor" säger vd Håkan Samuelsson i en kommentar.

Volvo Cars blir därmed den första biltillverkaren i världen som överger den långt över 100 år gamla förbränningsmotorn som enda drivkälla till bilar. Patentet för Nikolaus Ottos fyrtaktsmotor, en teknik som fortfarande används, är från 1876.

Beskedet kommer samtidigt som alla tyska biltillverkare har förklarat stark framtidstro på förbränningsmotorer i allmänhet – och dieselmotorer i synnerhet.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Men dagens besked blir också en logisk konsekvens av den uppmärksammade intervju som Håkan Samuelsson gav till Frankfurter Allgemeine Zeitung för en månad sedan, där han avslöjade att Volvo inte kommer att utveckla någon ny generation dieselmotorer.

"Det här handlar om kunden. Människor efterfrågar mer och mer elektrifierade bilar och vi vill möta våra kunders nuvarande och framtida krav. Du kan nu välja vilken elektrifierad Volvo du önskar", säger Håkan Samuelsson i en kommentar.

Enligt planerna ska fem renodlade elbilar lanseras mellan 2019 och 2021. Tre med Volvos varumärke och två prestandaversioner från Polestar, dottermärket som nyligen fick en ny strategisk inriktning, från traditionella, bensindrivna prestandabilar till ett elektrifierat högprestanda-bilmärke.

Men det kommer också att finnas laddhybrider och så kallade mildhybrider med 48-voltssystem. I de senare assisterar en elmotor eller generator under frirullning på exempelvis motorväg, då den vanliga förbränningsmotorn helt stängs av. Med tekniken kan bromsenergi också återvinnas.

Audi avslöjade nyligen att alla versioner av nya A8, som visas nästa vecka, kommer att ha 48-voltsystem och vara mildhybrider. Nya A8 kan rulla med avstängd förbränningsmotor i upp till 40 sekunder i hastigheter mellan 55 och 160 km/tim.

Volvo vill i dag inte gå in på detaljer om vilka framtida modeller det gäller. De modeller som finns i dag kommer att fortsätta att säljas ytterligare ett antal år, men när modellcyklerna successivt tar slut kommer elmotorer att finnas i samtliga Volvobilar.

Volvo har också officiellt meddelat att den första renodlade elbilen, baserad på XC40, börjar tillverkas i Kina 2019, men säljas globalt.

"Volvo Cars har meddelat att vi har en plan att ha sålt totalt 1 miljon elektrifierade bilar år 2025. När vi sa det menade vi det. Detta är hur vi ska göra det", säger Håkan Samuelsson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies