Volvo Cars vd varnar för omogen och farlig teknik för självkörande fordon

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson varnar för lansering av omogen och potentiellt farlig teknik för självkörande fordon, något som riskerar att försena "den bästa livräddaren i bilhistorien".

Det rapporterar Financial Times.

Foto:Bo Håkansson, Bilduppdraget

Allmänhetens och myndigheternas tillit till självkörande fordon är avgörande för att industrin ska kunna ta tekniksprånget fullt ut, menar Håkan Samuelsson.

"Alla i industrin måste vara ansvarsfulla här, annars dödar vi teknologin", säger Håkan Samuelsson.

"Jag tror att vi till och med måste vara mer försiktiga än upplevt", fortsätter han.

Financial Times noterar att vd:n inte direkt nämner några konkurrenter, men att kommentarerna pekar mot Tesla, som valt att kalla sitt autonoma körsystem för "autopilot" och även hävdat att de senast lanserade modellerna är "fullt självkörande". Teslas fordon har vid flera tillfällen varit involverade i dödsolyckor efter att förare överlåtit körningen till tekniken och släppt uppmärksamheten från vägbanan, noterar tidningen.

Också en Volvo-bil var involverad i en dödsolycka under ett test utfört av skjutsdelningstjänsten Uber förra året. Testprogrammet avbröts, men senare visade det sig dock att Uber stängt av flera av de inbyggda säkerhetssystemen vid olyckstillfället.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?