Annons

Volvo Cars vd om nästa tillväxtmotor - ”ska lansera en elbil om året”

Bilindustrin har ett ryckigt år bakom sig men Volvo Cars går starkt. Biltillverkaren har slagit försäljningsrekord fem år i rad och allt tyder på att 2019 blir det sjätte rekordåret i följd. 

”Det borde vi klara och landa kring 700.000 bilar”, säger vd Håkan Samuelsson på Stora Mobilitetsdagen, Dagens industris årliga konferens om bilar och mobilitet i Stockholm.

Foto:Jack Mikrut / TT

Medan flera stora konkurrenter som BMW och Daimler aviserat stora nedskärningar för att klara omställningen mot elektrifiering och digitalisering så tror Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att hans bolag ska klara strukturförändringen utan lika kraftiga personalminskningar.

”Tack vare vår tillväxt har vi det lättare och räknar med att klara omställningen utan större nedskärningar”, säger han.

Tillväxt ja, Volvo Cars går mot nytt sjätte rekordår på raken och lär nå omkring 700.000 bilar i år. Bolaget tar marknadsandelar i såväl Europa, som i Kina och i USA. Och kanske är målet om 800.000 bilar i årstakt 2020 inom räckhåll.

”Det blir tufft att öka med 100.000 bilar till, men det är fortfarande vårt mål. När det börjar bli lite motigare på marknaden gäller det att ha bra bilar, och nya modeller i rätt tid, och där har vi haft medvind. Jag tror laddhybriderna kommer att vara väldigt attraktiva i hallarna. Det finns ett visst motstånd mot förbränningsbilar och speciellt dieslar, och då känns en bensinhybrid som man kan köra till jobbet helt elektriskt som ett bra steg.”

Angående de fina siffrorna från USA, hur stor del i tillväxten där beror på att Volvo nu har en fabrik där också?
”Det är svårt att veta men vi ser att vi är på väg tillbaka till de nivåer där vi en gång var, på kring 150.000 bilar. Att vi blivit lokala i USA har säkert hjälpt oss.”

Många bedömare lyfter fram farhågor kring att elektrifieringen kommer att drabba biltillverkarnas marginaler. Men inte Håkan Samuelsson.

”Jag tror att elektrifieringen är en tillväxtmotor för oss, hälften av bilarna ska vara renodlade elbilar 2025 och vi ska lansera en elbil om året de kommande fem åren.”

Det låter som ett vågat uttalande, med tanke på att den första elbilen XC40 Recharge inte finns hos kunderna förrän i slutet av nästa år?
”Det är en ambitiös plan, men 2025 ska det vara så att man kan välja om man vill ha en bensinhybrid eller elbil.”

15 år efter det årtalet är det dock slut med både bensin och diesel.

”2040 ska bolaget vara helt klimatneutralt och då finns det inget utrymme för förbränningsmotorer”, säger Håkan Samuelsson.

Enligt honom behövs en större satsning på en bra laddinfrastruktur för elbilar.

”När det gäller att övervinna ängslan för räckvidd krävs tillräckligt med laddstolpar. Får vi det på plats kommer 40-50 mil i räckvidd vara fullt tillräckligt.  Om Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller klimatomställningen så gäller det att ha en smart laddinfrastruktur. Det är det bästa vi kan göra för klimatet”, säger Håkan Samuelsson.

Han säger också att det är bäst att fokusera på den laddbara batterielbilen, och inte blanda in vätgas och bränsleceller i det här skedet.

”En elbil har en bättre verkningsgrad och det är lättare att bygga ut infrastruktur för laddning än för vätgas.”

En fråga är om priset på den nya elbilen Volvo XC40 Recharge, nästan 700.000 kronor för lanseringsversionen, är det rätta. Bilen kostar till exempel mer än koncernsyskonet Polestar 2, som dessutom har längre räckvidd.

”Det är inte orimligt att det ska vara så, XC40 är en suv som är en väldigt attraktiv biltyp, medan Polestar 2 är mer av en sedan. Det är kunderna som bestämmer.”

Årets konferens om bilar och mobilitet i Stockholm är den 14:e i ordningen, i år under det nya namnet Stora Mobilitetsdagen. Håkan Samuelsson följdes på scen av Northvolts vd Peter Carlsson.

”Jag tycker Northvolt gör en väldigt djärv och bra satsning. Det är sällan man ser någon göra en sådan här industrisatsning och det ska Peter Carlsson ha all ära för. Och vi vill såklart gärna ha en lokal batterileverantör, särskilt som man kan tillverka batterier på ett bra sätt i Sverige när det gäller klimatet. Till att börja med har vi valt att ha avtal med CATL och LG Chem, men vi kommer säkert att prata med Northvolt också”, säger Håkan Samuelsson.


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?