Volvo Cars storsatsar i Sverige – investerar 700 miljoner i motorfabrik

Geelyägda Volvo Cars ska utveckla egna elmotorer och har nu bestämt att motorfabriken i Skövde följer med in i elektrifieringen. 700 miljoner kronor investeras kommande fem år för elmotorproduktion.

Hur den globala planen ser ut för elmotorfabriker ger bolaget ännu inget besked om.

Volvo Cars första elbil XC40 som ska följas av fler modeller. Framtidens elbilar från Volvo ska ha bolagets egna elmotorer.
Volvo Cars första elbil XC40 som ska följas av fler modeller. Framtidens elbilar från Volvo ska ha bolagets egna elmotorer.Foto:Michael Owen Baker

Volvos första elbil som har rullat ut på marknaden nu i höst har elmotor från fransk-tyska underleverantören Valeo Siemens eAutomotive. Volvo Cars, som har satt målet att hälften av försäljningen ska vara elbilar 2025, vill i framtiden ha både elmotorutveckling och produktion i egen regi. Utvecklingen ska ske i Göteborg och i ett nyligen startat labb i Shanghai.

”En elektrisk motor kan användas av flera olika fordonsplattformar och för flera märken i Geelygruppen. Vi vill ha egen produktion för att ha bättre kontroll på hela värdekedjan”, säger Javier Varela, chef för Volvo Cars industriella verksamhet.

Onsdagens besked från Volvo Cars att man ska tillverka elmotorer i Skövde är välkommet i den skaraborgska motorstaden där även lastbilstillverkaren Volvo har en stor fabrik för förbränningsmotorer.

”Skövde ska producera för de europeiska bilfabrikerna. Det är det vi vet nu. Hur tillverkningen ska se ut i övrigt är för tidigt att säga, förklarar Javier Varela.

Investeringen i Skövde sker i två steg. Först handlar det om en mindre del där montering av komponenter från leverantörer ska starta 2023. I mitten av 2020-talet - Volvo vill inte ge ett exakt årtal - ska en fullskalig tillverkningsprocess vara igång som väntas ge jobb åt 500 anställda. 

Tillverkningen av elmotorer är mindre personalkrävande än produktion av förbränningsmotorer.

Idag jobbar 1.800 personer i Volvo Cars Skövdefabrik med att bygga bensin- och dieselmotorer. Ända sedan Volvo bildades 1927 har det levererats motorer från Skövde. Länge var det Volvo Cars enda motorfabrik innan produktion startade i en kinesisk fabrik 2015-2016.

Allt som rör förbränningsmotorer inom Volvo Cars har separerats och lagts in i ett nytt bolag, Powertrain Engineering Sweden (PES). Planen är att slå ihop det med Geely Automotives motordivision.

”Vi räknar med att kunna ge besked om framtiden under andra kvartalet nästa år”, säger Michael Fleiss, vd för PES.

Runt 2 000 Volvo Cars-anställda inom motorutveckling och produktion har gått över till det nya motorbolaget.

Tillverkningen av förbränningsmotorer kommer att fortsätta i Skövde för att förse laddhybrider med drivlina. Förhoppningen är också att kunna sälja motorer till andra bilbolag. 

Nästa generations förbränningsmotorer för just laddhybrider ska Geely och Volvo Cars utveckla tillsammans med tyska fordonsjätten Daimler, där Geely är största ägare.

Svenska utrikeshandelsministern Anna Hallberg (S) tycker att beskedet från Volvo Cars om investeringen i Skövdefabriken är glädjande.

”Jag förstår den lättnad som finns i Skövde i dag att man är med på omställningen till elektrifiering”, säger hon.

Det finns en ökad vaksamhet mot kinesiska investeringar i Sverige ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv - hur ser du på det?

”Kina är ju en väldigt viktig handelspartner, och Kina blir allt viktigare för svensk tillväxt, inte minst i Västsverige. Jag ser verkligen att vi ska klara balansen att ha ett robust säkerhetstänk och att vi skyddar våra mest skyddsvärda tillgångar. När det gäller den här typen av investeringar är jag övertygad om att fördelarna överväger”, säger Anna Hallberg.

 


Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?