Annons

Volvo Cars sparpaket biter – dubblar vinsten

Volvo Cars rullade lättare tredje kvartalet med en rejäl uppryckning i lönsamheten.

Besparingsåtgärderna har haft effekt samtidigt som bilförsäljningen fortsatt att öka.

Rörelsevinsten uppgick till 3.492 miljoner kronor - nära en fördubbling jämfört med samma kvartal i fjol.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson
Volvo Cars vd Håkan SamuelssonFoto:Magnus Gotander

Trots allmän motvind i bilbranschen har Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely, lyckats stärka sina kort. Det såldes 166.878 Volvobilar under tredje kvartalet, en ökning med 7,7 procent jämfört med samma tid förra året. Omsättningen ökade ännu mer, plus 14,2 procent till 64.827 Mkr, vilket signalerar att man sålt fler av de dyrare bilmodellerna.

Volvo Cars har vänt utvecklingen med fallande lönsamhet från årets två första kvartal och jämfört med det usla tredje kvartalet i fjol, som var bolagets sämsta på flera år, är det en klar förbättring. Då var rörelsemarginalen nere på 3,2 procent och i tredje kvartalet i år nådde den 5,4 procent. 

Volvo Cars sålde fler bilar under andra kvartalet i år än under det tredje, men då var lönsamheten sämre med en rörelsemarginal på 3,9 procent. Tredje kvartalet uppvisar den högsta rörelsevinsten i år. 

”Under det tredje kvartalet fortsatte Volvo Cars att växa snabbare än övriga branschen i Europa, Kina och USA. Tillväxten i sålda bilar, omsättning och vinst drevs av stark efterfrågan på våra suvar liksom kostnadseffektivitet”, kommenterar Volvo Cars vd Håkan Samuelsson kvartalsrapporten.

Allra mest imponerande är försäljningsökningen på Volvos största marknad Kina där bilförsäljningen totalt sett minskade med 7 procent under tiden juli-september, men Volvo Cars ökade sin försäljning med 20 procent. 

Volvo Cars har också vänt sitt negativa kassaflöde och kunde uppvisa ett positivt kassaflöde för verksamhet och investeringar på 2 miljarder kronor istället för 6,6 miljarder minus under samma kvartal i fjol. 

Bolagets prognos för återstoden av 2019 är fortsatt tillväxt i både försäljning och omsättning. Det skulle innebära ett sjätte rekordår på raken för biltillverkaren. I fjol sprängdes 600 000-gränsen med 642 000 sålda bilar.

Samtidigt befarar Volvo Cars att marginalerna kommer att vara fortsatt pressade på grund av utmaningarna i branschen. Det handlar om stora investeringar i elektrifiering, teknik för självkörande bilar och fabriksutrustning samtidigt som man tvingas sälja bilar med rabatter för att parera ökade importavgifter och omlokalisera produktion i spåren av handelskriget mellan USA och Kina.

För att få ner kostnaderna ska Volvo utnyttja fler synergier inom Geelygruppen i linje med det nyligen aviserade samarbetet som planeras för förbränningsmotorer. 

Efter en intensiv period av investeringar både i fabriker och i ny teknik väntas investeringsnivån att gå ner och de vidtagna besparingsåtgärderna väntas stärka vinsten under det andra halvåret jämfört med samma tid ifjol. 

Före sommaren infördes olika kostnadsbesparingar med neddragning av antalet konsulter främst i Sverige, minskade inköp och begränsning för nyanställningar. Samtidigt som Volvo Cars har minskat antalet tjänstemän har produktionsökningen i fabrikerna lett till fler bilarbetare framför allt i Kina, Belgien och USA. Totalt har Volvo Cars 42 100 anställda, vilket är 100 fler än samma tid i fjol. 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?