1515

Volvo Cars sparpaket biter – dubblar vinsten

Volvo Cars rullade lättare tredje kvartalet med en rejäl uppryckning i lönsamheten.

Besparingsåtgärderna har haft effekt samtidigt som bilförsäljningen fortsatt att öka.

Rörelsevinsten uppgick till 3.492 miljoner kronor - nära en fördubbling jämfört med samma kvartal i fjol.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson
Volvo Cars vd Håkan SamuelssonFoto:Magnus Gotander

Trots allmän motvind i bilbranschen har Volvo Cars VOLCAR B -7,41% Dagens utveckling , som ägs av kinesiska Geely, lyckats stärka sina kort. Det såldes 166.878 Volvobilar under tredje kvartalet, en ökning med 7,7 procent jämfört med samma tid förra året. Omsättningen ökade ännu mer, plus 14,2 procent till 64.827 Mkr, vilket signalerar att man sålt fler av de dyrare bilmodellerna.

Volvo Cars har vänt utvecklingen med fallande lönsamhet från årets två första kvartal och jämfört med det usla tredje kvartalet i fjol, som var bolagets sämsta på flera år, är det en klar förbättring. Då var rörelsemarginalen nere på 3,2 procent och i tredje kvartalet i år nådde den 5,4 procent. 

Volvo Cars sålde fler bilar under andra kvartalet i år än under det tredje, men då var lönsamheten sämre med en rörelsemarginal på 3,9 procent. Tredje kvartalet uppvisar den högsta rörelsevinsten i år. 

”Under det tredje kvartalet fortsatte Volvo Cars att växa snabbare än övriga branschen i Europa, Kina och USA. Tillväxten i sålda bilar, omsättning och vinst drevs av stark efterfrågan på våra suvar liksom kostnadseffektivitet”, kommenterar Volvo Cars vd Håkan Samuelsson kvartalsrapporten.

Allra mest imponerande är försäljningsökningen på Volvos största marknad Kina där bilförsäljningen totalt sett minskade med 7 procent under tiden juli-september, men Volvo Cars ökade sin försäljning med 20 procent. 

Volvo Cars har också vänt sitt negativa kassaflöde och kunde uppvisa ett positivt kassaflöde för verksamhet och investeringar på 2 miljarder kronor istället för 6,6 miljarder minus under samma kvartal i fjol. 

Bolagets prognos för återstoden av 2019 är fortsatt tillväxt i både försäljning och omsättning. Det skulle innebära ett sjätte rekordår på raken för biltillverkaren. I fjol sprängdes 600 000-gränsen med 642 000 sålda bilar.

Samtidigt befarar Volvo Cars att marginalerna kommer att vara fortsatt pressade på grund av utmaningarna i branschen. Det handlar om stora investeringar i elektrifiering, teknik för självkörande bilar och fabriksutrustning samtidigt som man tvingas sälja bilar med rabatter för att parera ökade importavgifter och omlokalisera produktion i spåren av handelskriget mellan USA och Kina.

För att få ner kostnaderna ska Volvo utnyttja fler synergier inom Geelygruppen i linje med det nyligen aviserade samarbetet som planeras för förbränningsmotorer. 

Efter en intensiv period av investeringar både i fabriker och i ny teknik väntas investeringsnivån att gå ner och de vidtagna besparingsåtgärderna väntas stärka vinsten under det andra halvåret jämfört med samma tid ifjol. 

Före sommaren infördes olika kostnadsbesparingar med neddragning av antalet konsulter främst i Sverige, minskade inköp och begränsning för nyanställningar. Samtidigt som Volvo Cars har minskat antalet tjänstemän har produktionsökningen i fabrikerna lett till fler bilarbetare framför allt i Kina, Belgien och USA. Totalt har Volvo Cars 42 100 anställda, vilket är 100 fler än samma tid i fjol. 

 

 

 


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?