ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Biltillverkare sällar sig till Trumps strid mot Kaliforniens utsläppskrav

  • Foto: Reed Saxon

Flera biltillverkare ser ut att bli stora förlorarna när USA:s folkrikaste delstat Kalifornien inför nya hårda inköpsregler för myndigheterna. Förbudet har skapat ett ramaskri bland de biltillverkare som inte håller måttet.

Delstaten har beslutat att med omedelbar verkan förbjuda alla inköp av fordon som enbart drivs av en förbränningsmotor.

Ett andra förbud införs den 1 januari 2020 som påbjuder alla biltillverkare som vill vara med i upphandlingarna måste lyda delstatens utsläppsmyndighet. 

Det enda undantaget görs för vissa säkerhetsfordon som polisbilar. 

”Vår delstat fortsätter vara en förebild genom att ta bort bilar som enbart drivs av bensin. Det här är ett av många kliv som Kalifornien tagit, och som vi kommer fortsätta ta för att öka efterfrågan på gröna fordon”, säger Daniel C Kim, chef för myndigheten för allmänna tjänster, Department of General Services.

Tilltaget har väckt stor ilska både i Trumpadministrationen och bland de uteslutna biltillverkarna. Washington har länge försökt riva upp Kaliforniens rätt att sätta egna, hårdare miljölagar, något som de har kunnat göra sedan 1970.

Med de nya bilreglerna är det enbart Honda, Volkswagen, Ford och BMW som släpps in i värmen, då de skrivit ett avtal med Kalifornien om att bygga mer bränskesnåla fordon. Därför har nu Kia, General Motors, Toyota och andra tillverkare (se faktarura) startat gruppen ”The Coalition for Sustainable Automotive Regulation” som stödjer Trump-administrationens kamp mot Kalifornien. Argumentet är att Kaliforniens hårdare regler förstör det nationella utsläppsprogrammet, som enligt gruppen är det säkraste sättet att reducera utsläppen. 

Gruppens företrädare John Bozzella säger att förbudet kommer driva upp kostnader och straffa kunderna.

”Genom att delta kan vi vara säkra på att rösterna från konsumenterna, fabriksarbetarna, inköparna och tillverkarna görs hörda”, skriver John Bozzella i ett pressmeddelande.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod att Volvo Cars är en av biltillverkarna som protesterat mot Kaliforniens förbud. Detta är felaktigt. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer