Annons

Volvo Cars försäljning rusar – allra mest i Kina

Volvo Cars fortsätter att öka sin försäljning och är på stadig väg mot ännu ett rekordår. 

I augusti steg försäljningen med 10,2 procent. Mest ökar den i Kina där efterfrågan är särskilt stor på Volvos lokalproducerade bilar.

Volvo Cars bäst säljande modell i augusti var den mellanstora suven XC60 följd av den mindre suven XC40.
Volvo Cars bäst säljande modell i augusti var den mellanstora suven XC60 följd av den mindre suven XC40.Foto:Volvo Cars

Bilmarknaden i Kina har det senaste året gått kräftgång i spåren av ekonomisk avmattning, minskade subventioner och osäkerhet skapad av handelskonflikten, men de västerländska premiumtillverkarna har inte drabbats av nedgången. 

För Volvo Cars del går försäljningen i Kina, som är märkets största marknad, strålande. I augusti ökade den hela 25 procent. Hittills i år har det sålts nästan 95.000 Volvobilar i Kina, en uppgång med 14 procent. Volvo har stor fördel av att ha flera fabriker i Kina där man tillverkar lokalt och slipper tullar. Exempelvis produceras storsäljaren XC60 i Chengdu.

I USA har totalmarknaden stärkts under sommaren, bland annat på grund av stora rabatter. Volvo ökade också sin försäljning men med mer blygsamma tal jämfört med ökningen i Kina, plus 2,5 procent. 

Bäst säljande modell i USA är den stora suven XC90 följd av den mellanstora suven XC60 som båda tillverkas i Torslanda. För att parera den amerikansk-kinesiska handelskonflikten har Volvo flyttat tillverkning av XC60 till Sverige från Kina för export till USA. 

På den europeiska marknaden var Volvo också en av vinnarna med en uppgång på 11,5 procent. Det var uppåt på de tre största marknaderna Sverige, Storbritannien och Tyskland. Bland modellerna är det XC60 och den mindre suven XC40 som är populärast. 

Volvo har trots ökad försäljning under året fått se vinsten rasa. Andra kvartalet sjönk rörelsemarginalen till 3,9 procent. Samma tid förra året var den 6,4 procent. Försämringen beror bland annat på prispress i Kina, ökade kostnader för att omlokalisera tillverkning och att utveckling inom elektrifiering tar stora resurser.

För att förbättra ekonomin har bolaget genomfört flera olika kostnadsbesparingar. Bland annat har man dragit ner antalet konsulter med runt 750, minskat arvodet för andra konsulter och man har dragit i bromsen för nyanställningar. 

Försäljningsmässigt är Volvo Cars på väg mot ett sjätte rekordår. Hittills i år är ökningen 7,6 procent och det har sålts drygt 443.000 bilar. I fjol landade försäljningen på 642.000 bilar. Håller ökningstakten i sig blir det nytt rekord i år men om Volvo nästa år, 2020, ska klara sitt mål på 800.000 bilar krävs ett rejält ryck uppåt.  


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KPA PensionAnnons

Pensionspengar bidrar till kampen mot Covid-19

Den pandemi vi nu upplever har stor global påverkan på alla delar av samhället. Särskilt utsatta är alla de som arbetar i viktiga samhällsfunktioner inom skola, vård och omsorg. För pensionsbolaget KPA Pension är det självklart att ta ansvar när samhället och pensionsspararna står inför tuffa utmaningar.

Det är en av anledningarna till att KPA Pension aktivt letar efter investeringsmöjligheter som lindrar de sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Sedan pandemins utbrott har KPA Pension investerat motsvarande 1,3 miljarder kronor i kampen mot Covid-19. Investeringarna utgörs av tre obligationer. Den första är utgiven av Världsbankens organ (IFC) och syftar till att stötta företag att fortsätta sin verksamhet och behålla sina anställda. Den andra är utgiven av Nordiska investeringsbanken och där ska investeringen främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor i Norden och Baltikum. Den tredje obligationen har Region Stockholm gett ut för att stötta sjukvård och lokaltrafik. 

Investeringar stöttar utsatta samhällsfunktioner

Investeringarna ska lindra effekterna av Covid-19 genom att bland annat säkra transporter av läkemedel och medicinsk utrustning till vården. Samt att stötta tillverkningsindustrin som behöver finansiellt stöd för att kunna expandera och möta den ökade efterfrågan. Dessutom ska investeringarna bidra till att i framtiden ge kunderna trygga och bra pensioner. 

– Våra kunder är samhällsbärare, de arbetar i utmanande miljöer och med kritiska samhällsfunktioner inom till exempel vård och omsorg. Vi är stolta att vi med våra investeringar har möjlighet att stötta dessa sektorer idag, när behovet är som störst. Det betyder extra mycket för oss att investeringarna bidrar till att de som kämpar extra mycket nu under pågående pandemi ska få en trygg och hållbar pension senare i livet, säger KPA Pensions vd Britta Burreau.

Hållbarhet – en förutsättning för trygga pensioner

KPA Pension tar hand om tjänstepensionen åt två miljoner kunder. Det är anställda eller tidigare anställda i regioner, kommuner eller kommunala bolag. Företaget var tidigt ute med hållbara placeringar och sedan 1997 har man arbetat utifrån etiska investeringskriterier som avgör hur kundernas pensionspengar ska förvaltas. Företaget arbetar också med ett aktivt påverkansarbete som bland annat innebär att man röstar på bolagsstämmor, för dialoger och samarbetar med andra ägare för att få de bolag man har investeringar i att agera hållbart. De etiska investeringskriterierna anger också vilka företag och branscher man inte investerar kundernas pensionspengar i. Det är företag eller branscher vars verksamheter har en direkt negativ påverkan på människors hälsa och livsvillkor. Därför investerar KPA Pension inte i vapen, spel, tobak, alkohol eller pornografi.

Fakta KPA Pension

KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med två miljoner enskilda kunder och ca 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag över 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Regioner.

Läs mer på kpa.se

Mer från KPA Pension

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KPA Pension och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?