1515
Annons

Volvo Cars försäljning rusar – allra mest i Kina

Volvo Cars fortsätter att öka sin försäljning och är på stadig väg mot ännu ett rekordår. 

I augusti steg försäljningen med 10,2 procent. Mest ökar den i Kina där efterfrågan är särskilt stor på Volvos lokalproducerade bilar.

Volvo Cars bäst säljande modell i augusti var den mellanstora suven XC60 följd av den mindre suven XC40.
Volvo Cars bäst säljande modell i augusti var den mellanstora suven XC60 följd av den mindre suven XC40.Foto:Volvo Cars

Bilmarknaden i Kina har det senaste året gått kräftgång i spåren av ekonomisk avmattning, minskade subventioner och osäkerhet skapad av handelskonflikten, men de västerländska premiumtillverkarna har inte drabbats av nedgången. 

För Volvo Cars VOLCAR B +4,33% Dagens utveckling del går försäljningen i Kina, som är märkets största marknad, strålande. I augusti ökade den hela 25 procent. Hittills i år har det sålts nästan 95.000 Volvobilar i Kina, en uppgång med 14 procent. Volvo har stor fördel av att ha flera fabriker i Kina där man tillverkar lokalt och slipper tullar. Exempelvis produceras storsäljaren XC60 i Chengdu.

I USA har totalmarknaden stärkts under sommaren, bland annat på grund av stora rabatter. Volvo ökade också sin försäljning men med mer blygsamma tal jämfört med ökningen i Kina, plus 2,5 procent. 

Bäst säljande modell i USA är den stora suven XC90 följd av den mellanstora suven XC60 som båda tillverkas i Torslanda. För att parera den amerikansk-kinesiska handelskonflikten har Volvo flyttat tillverkning av XC60 till Sverige från Kina för export till USA. 

På den europeiska marknaden var Volvo också en av vinnarna med en uppgång på 11,5 procent. Det var uppåt på de tre största marknaderna Sverige, Storbritannien och Tyskland. Bland modellerna är det XC60 och den mindre suven XC40 som är populärast. 

Volvo har trots ökad försäljning under året fått se vinsten rasa. Andra kvartalet sjönk rörelsemarginalen till 3,9 procent. Samma tid förra året var den 6,4 procent. Försämringen beror bland annat på prispress i Kina, ökade kostnader för att omlokalisera tillverkning och att utveckling inom elektrifiering tar stora resurser.

För att förbättra ekonomin har bolaget genomfört flera olika kostnadsbesparingar. Bland annat har man dragit ner antalet konsulter med runt 750, minskat arvodet för andra konsulter och man har dragit i bromsen för nyanställningar. 

Försäljningsmässigt är Volvo Cars på väg mot ett sjätte rekordår. Hittills i år är ökningen 7,6 procent och det har sålts drygt 443.000 bilar. I fjol landade försäljningen på 642.000 bilar. Håller ökningstakten i sig blir det nytt rekord i år men om Volvo nästa år, 2020, ska klara sitt mål på 800.000 bilar krävs ett rejält ryck uppåt.  


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?