1515

Volvo Cars försäljning nästan halverad - men ljusning i Kina

April blev en mardrömsmånad för Volvo Cars. Coronapandemin fick försäljningen globalt att rasa 44 procent med ännu djupare fall i Europa och USA.

Att Kina studsade upp igen efter nedstängningen och ökade över 20 procent räckte inte för att väga upp raset, men ger hopp om ljusning.

Foto:Volvo Cars

Coronavirusets utbrott och myndigheternas restriktioner för att minska smittspridningen har lamslagit bilhandeln i stora delar av världen. I Kina var effekten som störst i februari medan coronakrisen på allvar slog till i Europa och USA i mars och märks tydligt på aprilsiffrorna.

Volvo Cars sålde 31.760 nya bilar i april vilket är 43,8 procent färre än samma månad i fjol. I Europa var raset hela 66,8 procent och i USA minus 53,8 procent. Kina, som i februari hade ett ras på 82 procent och i mars minskade 16 procent, har vänt uppåt med besked. Försäljningen på Volvos största marknad ökade med 20,8 procent i april jämfört med samma månad förra året.

”Både Kina och flera andra asiatiska länder som Korea och Taiwan visar bra tillväxt och ser ut att ha kommit tillbaka. Det finns sannolikt ett uppdämt behov av att köpa bil efter att samhällena nu har öppnat upp. Vi ser fram emot samma utveckling i Europa och USA när det blir lättnader i restriktionerna även om vi nog får ha mer tålamod där”, säger Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo Cars.

Tror ni att botten är nådd i april?

”Det är oerhört svårt att ge en prognos om försäljningen framöver, men mycket tyder på att det är så. Samtidigt beror fortsättningen på vad som händer kring olika restriktioner och myndighetsbeslut”, säger Stefan Elfström.

Coronaviruset har också lett till en ekonomisk kris med företagskonkurser och varselvåg vilket brukar minska människors bilinköp. Volvo Cars lade förra veckan ett storvarsel på 1 300 tjänstemän i Sverige och man ska dra ner på antalet konsulter med 300 stycken. Bolaget motiverade varslet främst med att det krävs för att skynda på omställningen mot elektrifiering och digitala tjänster.

Sedan den 26 mars är i stort sett hela den svenska personalen på 25.000 personer permitterad på 40 procent och det fortsätter Volvo Cars med. Fabrikerna i både Sverige och Belgien har återstartat efter tre veckors stängning, medan fabriken i USA håller stängt åtminstone till 11 maj. Produktionen är begränsad på grund av den vikande efterfrågan.

”Vi fortsätter att ha produktion cirka tre dagar i veckan. Beslut tas vecka för vecka. På leverantörssidan har situationen blivit allt bättre och leveranserna fungerar bra”, säger Stefan Elfström.

Volvo Cars har ökat sin försäljning sju år i rad och före coronakrisen räknade bolaget med fortsatt tillväxt i år. Nu är framtiden betydligt osäkrare. Under årets fyra första månader har volymen minskat med 25 procent. Det har rullat ut 163.649 nya Volvobilar. Den mellanstora suven XC60 är den modell som sålt bäst med 47.838 bilar. Tvåa är den mindre suven XC40 med 39.976 sålda exemplar vilket är en liten ökning mot i fjol och trea är den stora suven XC90 med 22.752 sålda bilar. Suvarna står numera för nästan 70 procent av Volvos volym.


Innehåll från RottnerosAnnons

Rottneros sätter social hållbarhet i fokus

För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?
För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?

Rottneros är specialister på pappersmassa och tar fram material till förnybara produkter över hela världen. Genom att sätta hållbarhet och människan i fokus skapar Rottneros en utvecklande och engagerad arbetsplats. I nära kundrelationer jobbar de för att bidra till en bättre och mer hållbar värld.

Rottneros hållbarhetsarbete fokuserar på sunda finanser, socialt ansvarstagande och miljöhänsyn.

Inom området social hållbarhet arbetar bolaget med att skapa en attraktiv, inkluderande och trygg arbetsplats som medarbetarna känner sig stolta över.

– För oss är det viktigt med social hållbarhet och att vara en arbetsgivare som är tillgänglig för alla människor, inte minst för kompetensförsörjningen. Vi vill att alla ska se oss som en intressant arbetsgivare och vi anser att ju fler perspektiv och infallsvinklar vi har på olika frågor desto bättre blir vi, säger Ida Mörtsell, Direktör HR, Säkerhet och Kommunikation.

Berikande med ett brett perspektiv

En homogen grupp ger ett snävt perspektiv. För att kunna ta snabba och rätt beslut från början behöver man kunna titta på saker ur så många perspektiv som möjligt. En människa som känner sig trygg och sedd vågar lyfta upp idéer, vill ge det lilla extra och mår bra av att komma till jobbet. Det är resonemanget kring varför Rottneros anser att mångfald och en god social hållbarhet skapar en arbetsplats med stor affärsnytta. För att få en bättre arbetsplats jobbar bolaget kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor.

– Ofta handlar det jobbiga om att avstå något av sina privilegier för att andra ska få det bättre. Det kan exempelvis vara när vi reviderade tjänstebilspolicyn och förlängde bytestiden från tre till fyra år. Oavsett bilmärke så är det alltid nyproduktion som har störst miljöpåverkan och när vi kan vi bidra till ökad hållbarhet så vill vi göra det, säger Ida Mörtsell.

Att avstå helt från alkohol vid intern representation är också något som införts på Rottneros för att skapa en tryggare arbetsplats. Många situationer som uppdagades världen över i samband med

 #metoo kunde kopplas till alkoholförtäring. Lennart Eberleh, VD och koncernchef menar att om man inte tillhör en minoritetsgrupp är risken stor att man saknar infallsvinklar och därför behöver bli bättre på att lyssna och försöka förstå andra människors upplevelser.

– Jag, som man, har aldrig varit med om ovälkommen beröring i samband med en jobbsituation och kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara. Men när jag gör perspektivbyte och försöker förstå så inser jag att det måste vara fruktansvärt. 

Arbeta med oliktänkande i praktiken 

En enkel, men effektfull förändring som Rottneros har gjort för att ta tillvara på människors olika perspekt, är att bredda referenstagningen vid nyanställning. 

– Idéen kom i samband med att vi höll gemensamma intervjuer. Vi kunde ha helt olika uppfattningar av samtalen och vi såg olika saker. Vi konstaterade också att referenserna ofta är homogena grupper av personer som delar värderingar och uppfattningar med varandra., berättar Ida Mörtsell. Lennart Eberleh fortsätter;

– Nu när vi börjat kräva referenser som tillhör någon av diskrimineringsgrupperna så får vi en mycket mer träffsäker rekrytering. Nu får du en befattning hos oss för att du är mest lämpad för jobbet, inte för att du tillhör en specifik grupp eller känner rätt personer.

Ökad flexibilitet, i spåren av pandemin 

Pandemins snabba digitaliseringsresa ger fördelar till landsbygden, där Rottneros fabriker finns. Exempelvis blir allt fler utbildningar digitala, vilket skapar ökad tillgänglighet och lika villkor oavsett var man befinner sig i landet. Möjligheten till flexibilt arbete på distans är också något som pandemin fört med sig. 

– Medarbetarna är vår största tillgång och att skapa en arbetsmiljö som är hållbar är ett av våra viktigaste uppdrag. För många kan arbete på distans och att få möjlighet att arbeta flexibelt sänka stressen och bidra till att livspusslet plötsligt fungerar. För en småbarnsförälder kan det till och med vara skillnaden från att kunna tacka ja till ett jobb eller inte. Vi hittar individuella lösningar där individens och verksamhetens behov kan mötas, säger Lennart Eberleh.

Läs mer om Rottneros här

Om Rottneros

Rottneros är börsnoterat på Nasdaq Stockholm och består av de två massabruken Vallviks Bruk och Rottneros Bruk, fibertrågstillverkaren Rottneros Packaging samt råvaruanskaffningsbolagen Nykvist Skogs och Rottneros Baltic. Koncernen omsatte ca 2,1 MSEK 2020 och hade 318 anställda.

 

Mer från Rottneros

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rottneros och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?