Annons

Volvo Cars får lån av Europeiska investeringsbanken

Volvo Cars har gjort upp med Europeiska investeringsbanken, EIB, om att få låna motsvarande nästan 2,4 miljarder kronor.

Volvo XC60.
Volvo XC60.Bild:TT

Pengarna ska användas för utveckling av bland annat effektivare bensinmotorer, den planerade elbilen 2019 och system för förarstöd och självkörning.

Under bilkrisen var lån från EIB en livlina för Volvo Cars utveckling. Då var bolaget sargat av förluster och dess finansiella status var så dålig att EIB krävde statliga garantier, vilket den svenska regeringen gav. Volvo lånade 2,6 miljarder kronor som återbetalades 2012.

Nu rullar de ekonomiska hjulen på väldigt väl för Volvo Cars och det behövs inga statliga lånegarantier. Den senaste kvartalsrapporten visade att vinsten för årets första nio månader uppgår till 9,8 miljarder kronor. Men en hög investeringstakt, bland annat bygget av en ny fabrik i USA, tynger kassaflödet som är minus 7,5 miljarder kronor.

Låneavtalet med EIB som Volvo Cars har undertecknat är på 245 miljoner euro och pengarna kommer från den Europeiska fonden för strategiska investeringar. Den har skapats för att öka den europeiska ekonomin konkurrenskraft.

"När EIB ger den här möjligheten att låna kan vi frigöra resurser för andra utvecklingsprojekt. Det ger oss en bättre finansiell flexibilitet", säger Johan Larsson på Volvo Cars informationsavdelning.

Pengarna är öronmärkta för forskning- och utveckling i Sverige och ska gå till fyra olika projekt. Det första handlar om att utveckla nya mer energieffektiva motorer - enbart bensindrivna. Volvo har tidigare aviserat att man inte tänker utveckla någon ny generation dieselmotorer. De övriga projekten rör uppkoppling, aktiva säkerhetssystem och utvecklingen av en elbil 2019.

"Vi är glada att kunna stödja en europeisk biltillverkare i att hantera det disruptiva teknikskiftet mot e-mobilitet och självkörande fordon. Volvo Cars forsknings- och utvecklingsprojekt bidrar till att göra deras bilar säkrare, renare och grönare, vilket gynnar oss alla", kommenterar EIB:s vicepresident Alexander Stubb, ansvarig för EIB:s finansieringsverksamhet i länder i Nordeuropa, enligt ett pressmeddelande.

EIB ägs av EU:s medlemsstater. Under förra året gav banken lån på närmare 1,7 miljarder euro, motsvarande 16,5 miljarder kronor, till projekt i Sverige.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?