Annons

Volvo Cars drar i bromsen – gör sig av med 500 konsulter

Volvo Cars tvingas skära kostnader när lönsamheten viker.

Vd:n Håkan Samuelsson preciserar nu att det handlar om runt 500 konsulter som ska bort och att bolaget framöver ska vara restriktivt med nyanställningar.

”Vi har vuxit kraftigt och det kan vi inte fortsätta med i motvind”, säger han.

Bistrare tider för Volvo Cars innebär att bolaget de närmaste månaderna drar ner med 500 konsulter berättar vd:n Håkan Samuelsson.
Bistrare tider för Volvo Cars innebär att bolaget de närmaste månaderna drar ner med 500 konsulter berättar vd:n Håkan Samuelsson.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Det är bistrare tider för Volvo Cars liksom för många andra i fordonsbranschen. Den Geelyägda biltillverkaren, som haft rekordförsäljning de senaste fem åren och lyft sig vad gäller lönsamheten, hade ett tufft första kvartal. Försäljningen av bilar ökade visserligen, men rörelsevinsten föll till 2,9 miljarder kronor jämfört med 3,6 miljarder kronor samma kvartal i fjol. Rörelsemarginalen sjönk till 4,6 procent från 6,4 procent. 

Samtidigt står bolaget med en stor kostym. Volvo Cars har bara sedan förra året ökat antalet anställda med 2.000 till 42.000 och antalet konsulter med 200 till 4.500. Nu drar vd:n i bromsen. 

”Det handlar om att ifrågasätta hur många vi behöver vara. Vi måste också se över vad vi köper i alla olika slags utredningar och lära oss att göra mer själva just nu. Och vi måste vara restriktiva med anställningar”, säger Håkan Samuelsson till Di i samband med Automotive News konferens i Göteborg.

Det finns inga beslut om hur många konsultkontrakt som ska avslutas, men det rör uppemot 500 konsulter.

”Det kommer att handla om storleksordningen 500 konsulter. De flesta i Sverige”, säger Håkan Samuelsson. 

Vad är det för tidsplan på neddragningarna?

”Det är nu under de närmaste månaderna vad gäller konsulterna. När det handlar om att vara restriktiv med anställningar och jobba mer internt gäller det framöver under de närmaste åren. Vi kommer in i en marknadsfas med motvind och då måste vi tänka på kostnaderna mer än vi har gjort de senaste fyra till fem åren. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att det brukar svänga var sjunde till åttonde år. Det är ganska nyttigt för företag att konsolidera och hushålla”, säger Håkan Samuelsson som varit vd för Volvo Cars sedan 2012 och dessförinnan haft en lång karriär som vd för lastbilsbolaget MAN och toppchef på Scania.

Konsulterna som blir kvar hos Volvo Cars har också tvingats gå med på sänkta arvoden med fem procent. Ett besked de fick med en veckas varsel.

Den fasta Volvopersonalen kommer att få vänja sig vid att tjänster inte alltid tillsätts när någon slutar. Hur många anställda bolaget ska ha kan inte Håkan Samuelsson svara på. Men på frågan om det blir några varsel om uppsägningar svarar han bestämt:

”Nej.”

Orsaken till att Volvo Cars, liksom flera andra biltillverkare, är satt under press, är bland annat det globala handelskriget som leds av USA och Kina. Det har inneburit högre kostnader och lägre intäkter när man sänkt priserna för att parera tullavgifterna. Dessutom har Volvo flyttat om produktionen. Samtidigt slukar omställningen mot elektrifiering och självkörande bilar stora resurser.

Har ni satt upp en summa eller procent som ni ska spara i år?

”Nej, det har vi inte men vi har inte gett upp ambitionen att nästa år nå 800 000 bilar och vara lönsamhetsmässiga på samma nivå som våra konkurrenter. Det tror vi att vi kan nå eftersom det målet flyttar sig”, säger Håkan Samuelsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?