Annons

Volvo Cars-ägaren satsar på flygande bilar

Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars, har köpt upp den amerikanska flygbilstillverkaren Terrafugia, skriver The Verge.

Bild:TT

Affären blev gemensamt tillkännagiven men utan några finansiella detaljer. South China Morning Post rapporterade redan i somras om ett intresse för Terrafugia från just Geely.

Med förvärvet uppges de två företagen ha siktet inställt på att göra en realitet av flygande bilar.

Terrafugia, som är en startup grundad av ingenjörer på Massachusetts Institute of Technology och MBA-studenter, har hittills hunnit med att släppa Transition. Det är en färdbar bil med utdragbara vingar som även är godkänd av den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten sedan 2012. Ett antal enheter har också hunnit säljas där en Transition har gått för 279 000 dollar.

Det senaste tillskottet i Terrafugias pipeline är däremot TF-X. Det är en prototyp som uppges mer efterlikna en flygande bil som den man kunnat se i filmer. Det framgår inte om det är denna flygande bil som Geely siktar på att eventuellt kommersialisera.

På området flygande bilar har Uber tidigare uppgett att man tänker lansera en flygande taxitjänst i Los Angeles, Dallas och Dubai år 2020.

Nyheten om förvärvet fick Geely att klättra med som mest 7,2 procent på Hongkongbörsen till den högsta nivån på 24 år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?