1515

Volvo bekräftar kinesisk elbil

Volvo Cars första renodlade elbil byggs inte i Göteborg utan i Kina. 2019 ska bilen, som storleksmässigt placerar sig bland Volvos mindre modeller, rulla ut från fabriken.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson
Volvo Cars vd Håkan SamuelssonBild:Evelina Carborn

Uppgifterna har delvis läckt redan tidigare, men bekräftades av Volvo Cars ledning när bilsalongen i Shanghai öppnade för pressen på onsdagen. Beslutet understryker "den centrala roll Kina ska spela i Volvo elektriska framtid", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det är uppenbart att Volvo vill dra nytta av att bygga elbilar på världens största elbilsmarknad. I fjol såldes 351.000 laddbara bilar i Kina, både helt eldrivna och laddhybrider. Det är en ökning med 85 procent, enlig EV Volumes som sammanställer statistik över elektrifierade fordon.

Kina har fullkomligt öst ut subventioner för att få upp försäljningen av bilar utan utsläpp i kampen mot den förorenade luften. Det har lett till en explosion av elbilsföretag. För att få bukt med fusk kring stödpengar har kontrollen skärpts.

Från och med i år sänks de statliga subventionerna med 20 procent och det lokala stödet går ner med 50-60 procent. Det har redan slagit i genom i försäljningen där siffror från den kinesiska branschorganisationen CAAM visar att ökningen för rena elbilar från kinesiska märken första kvartalet stannar på blygsamma 4 procent.

Kina vill att elbilsbranschen ska växa, men vill kontrollera aktörerna och regeringen har varit återhållsam med tillverkningslicenser till nya företag.

Volvo som redan har tillverkning i landet har inte behövt slåss om licenser för elbilar.
Men konkurrensen hårdnar. Sedan 2014 har antalet bilföretag som säljer laddbara bilar i Kina ökat från ett tiotal till över 20, enligt EV Volumes.

Volvos första elbil är inte bara tänkt för den kinesiska marknaden, utan den ska exporteras till resten av världen. Den baseras på den mindre plattformen, CMA, som utvecklats av Volvos och ägaren Geelys gemensamma utvecklingsbolag Cevt i Göteborg. Plattformen delas med det nya bilmärket Lynk & Co och Volvos nya 40-serie där den första modellen vänas senare i år. Bilarna ska byggas i en ny fabrik i Luqiao, söder om Shanghai, i samma provins där Geely har sitt huvudkontor.

Volvos plan är att sälja en miljon elektrifierade bilar fram till 2025 - både helt eldrivna och hybrider. Man utvecklar också en större elbil som baseras på SPA-plattformen – samma som 60- och 90-seriens bilar. När den kommer och var den ska byggas är ännu oklart.

Volvo har tre fabriker i Kina. Förutom den i Luqiao byggs modellen S90 i Daqing och i Chengdu byggs bilar i 60-serien. I Europa har Volvo bilfabriker i Göteborg och belgiska Gent. En ny fabrik byggs i USA som ska stå klar nästa år.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?