ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Volvo använder blockchain för att spåra ansvarsfull kobolt

  • Volvo inför spårbarhet av kobolt med hjälp av blockchain-teknik Foto: Volvo Cars

Tillsammans med sina batterileverantörer CATL och LG Chem inför Volvo Cars spårbarhet av kobolt med hjälp av blockchain-teknik.

Kobolt är en av metallerna som är viktig i litium-jonbatterier och brytningen av metallen sker bland annat i Kongo under usla arbetsvillkor.

Nu har Volvo Cars och de två batterileverantörerna, kinesiska CATL och koreanska LG Chem, ingått en överenskommelse om att i år införa spårbarhet av kobolt som används till batteritillverkningen. 

Materialet ska ha ”anskaffats på ett ansvarsfullt sätt” och spårbarheten säkerställs med blockchain-teknik från flera leverantörer. 

”Med blockchain-tekniken kan vi ta nästa steg mot att i nära samarbeta med våra leverantörer säkerställa fullständig spårbarhet för vår leveranskedja och minimera eventuella relaterade risker”, kommenterar Martina Buchhauser, inköpschef på Volvo Cars.

Information i en blockkedja är krypterad och decentraliserad vilket försvårar förfalskningar eller att informationen ändras eller på något sätt manipuleras.

Den kobolt som används till batterierna ska vara utvunnen i enlighet med OECD:s riktlinjer för ansvarsfulla leveranser.

Enligt Martina Buchhauser gäller överenskommelsen batterier till bilar från Volvo Cars och Polestar.

”Vi börjar med digital spårbarhet och rapportering av kobolt för full transparens, men det kan absolut bli aktuellt för fler mineraler och råvaror”, säger Martina Buchhauser.

Volvos första renodlade elbil, XC40 Recharge, kommer till marknaden under nästa år och har en räckvidd på 40 mil, toppversionen kostar 699.900 kronor. Även Polestar lanserar sin första renodlade elbil, Polestar 2, under nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer