ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Bil

Volkswagen testar miljövänligt diesel

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

I början av året lanserade Circle K drivmedlet HVO100 för personbilar i Göteborg. Nu sprider man drivmedlet till fler bensinstationer. HVO100 är ett klimatsmart alternativ till fossildiesel som minskar koldioxidutsläppen upp till 90 procent.

I dag invigdes ett samarbete mellan Scania och Circle K i form av en ny tankstation i Södertälje. Vägg i vägg med Scanias bilpark har Circle K lanserat en station med en ny typ av bränsle, den första av sex inplanerade.

Det förnybara dieselbränslet kallas HVO, hydrerad vegetabilisk olja, som baseras på animaliska och vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter. Dieseln fungerar i vanliga dieselmotorer.

Från och med i dag testas bränslet på personal- och tjänstebilar av bilmärkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat.

”HVO är en viktig produkt för att möjliggöra ett fossilfritt Sverige”, fortsätter hon. ”Jag tror att Scanias anställda ser fram emot att testa det nya bränslet och de var också först på plats för att premiärtanka HVO100”, Helena Fornstedt chef för drivmedel på Circle K.

Förutom HVO100 säljs också miles diesel som innehåller upp till 40 procent förnybar materia, varav 35 procent är HVO. Under fjolåret uppgick andelen förnybart till 20,5 procent av Cirkle K:s totalt sålda drivmedel.

”Efterfrågan på HVO är stort. Den ambitiösa målsättning som Sverige har för att minska koldioxidutsläppen kräver att det kommer fram ännu mer volymer av HVO framöver”, säger Helena Fornstedt chef för drivmedel på Circle K.

 

Tyck till