ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Sista etanolbilen i Sverige snart såld

  • Foto: Fredrik Sandberg / TT

Trots goda miljöegenskaper har etanolen stadigt tappat i popularitet. Och nu meddelar Volkswagen, som sista bilmärke i Sverige, att man slutar erbjuda E85-bilar.

2008 såldes 60.000 bilar anpassade för E85 i Sverige, vilket motsvarade en fjärdedel av den totala nybilsförsäljningen.

Då hyllades E85 för goda miljöegenskaper och kraftigt minskade koldioxidutsläpp jämfört med bensin. Dessutom fanns ekonomiska incitament för bilköpare att välja en etanolbil. Men så svängde opinionen och politiska beslut innebar att de ekonomiska fördelarna försvann, och därmed började marknaden sjunka snabbt.

Volkswagen har sedan en tid varit ensamma i Sverige om att sälja E85-bilar. Men i brist på efterfrågan från kunderna har alltså även den tyska biljätten beslutat sig för att överge bränslet.

"Under årets tre första månader har våra kunder inte köpt fler än 205 etanoldrivna Golf. Det är cirka 1,5 procent av vår totala försäljning", kommenterar Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

De sista Golf Multifuel kommer att säljas fram till midsommar med leverans under hösten.

"E85-bilar hade varit ett bra bidrag för att nå klimatmålen. Men tyvärr har de politiska besluten varit ogynnsamma för etanolbilarna. I det nya skattesystemet bonus malus får E85-bilarna inte några som helst positiva incitament", säger Sten Forsberg. 

Under fjolåret såldes bara 557 E85-bilar i Sverige, en andel på 0,9 procent av totalmarknaden.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies