1515

Volkswagen ökar vinsttempot

Trots avgasskandal, svåra tester och lokala dieselförbud skruvar Volkswagen upp vinstmålet för kärnmärket.

VW siktar på att nå 6 procents avkastning 2022, tre år före plan.

Trots beskedet rasade VW-aktien på torsdagen - som övriga börsen.

"Vi är övertygade om att nå målet på minst 6 procents avkastning redan 2022, tre år tidigare än planerat", säger kärnmärkets finanschef Arno Antlitz enligt den tyska nyhetsbyrån Dpa.

Det ska ske genom att öka produktiviteten med i genomsnitt 30 procent. Dessutom ska märket nästa modellår minska antalet motorvarianter med en fjärdedel.

"Vi tillverkar i praktiken unikat, och det ska vi ändra", säger verksamhetschefen Ralf Brandstätter.

Åtgärderna ska öka rörelsevinsten med 6 miljarder euro, motsvarande 61 miljarder kronor. Rörelsen i Nord- och Sydamerika ska bistå med ytterligare 5 miljarder kronor. Till det kommer prishöjningar på 1 procent som ska ge drygt 25 miljarder kronor.

Frank Schwope, analytiker på delstatsbanken Nord Lb, anser dock att målen är skrivna i stjärnorna. Han pekar i en analys på torsdagen på att många osäkra faktorer som straffavgifter, elektromobilitet och en generellt försvagad marknad kan motverka detta, enligt sajten Aktiencheck.

Samtidigt ska VW fram till 2023 investera drygt 110 miljarder kronor i "framtidsteknologi", varav huvuddelen i elektromobilitet. Bolaget sätter stort hopp till elbilen VW ID.

"Nu är det exakt 333 dagar till produktionsstart för VW ID", sa Ralf Brandstätter på torsdagen.

Målet är att sälja 100.000 VW ID under dess första helår på marknaden, 2020. Precis som konkurrenten Tesla ska köpare kunna förbeställa bilen.

Volkswagen har dock haft en rad problem under året. Dieselskandalen som briserade i september 2015 orsakar fortfarande stora kostnader, både skadestånd och reparationer. En rad städer både i Tyskland och utanför har infört lokala förbud för äldre dieselbilar.

Under sommaren har dessutom EU:s nya avgastestsystem WLTP gett biltillverkarna problem att hinna med anpassning.

Till det kommer upptrappningen av handelskriget mellan USA och Kina, som även slår mot europeiska biltillverkare.

Under november minskade Volkswagens försäljning i sin största marknad Kina med 8 procent och med 5 procent i Tyskland. Det drog ned hela märkets försäljning under månaden med 5 procent till 564.500 fordon.

Samtidigt noterar VW bra säljsiffror i övriga Europa och Sydamerika, enligt torsdagens statistik. I Ryssland var ökningen omkring 20 procent, i Brasilien nära 27 procent.

Hittills i år har Volkswagen sålt 5,7 miljoner bilar, en uppgång med 1,2 procent.

"Det fattas 530.000 leveranser för att vi ska justera fjolårets rekordresultat. Enligt min aktuella bedömning kan vi klara det, kanske ligger vi till och med lite över", säger kärnmärkets försäljningschef Jürgen Stackmann enligt bilsajten Automobilwoche.

Trots de positiva utsikterna drogs Volkswagenaktien med i torsdagens globala börsras. Kursen hade vid 15.45 gått ned med nära 3,2 procent, lite mer än Frankfurtbörsen i stort.

Analytikerkåren är fortsatt positiv till aktien. Hela 34 av dem rekommenderar köp av aktien, medan 13 är neutrala. enligt affärstidningen Handelsblatts sammanställning. Bara tyska DZ Banks analytiker har "sälj" på aktien.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?