ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Virusutbrottet ökar pressen på bilmässan Genève

  • Bild från Toyotas monter under förra årets bilsalong i Genève Foto: Karin Olander

En av årets viktigaste händelser i bilvärlden är bilsalongen i Genève som nästa vecka ska öppna för 90:e gången. Vanligtvis lockar mässan över 600 000 besökare och 10 000 medierepresentanter. 

Utbrottet av coronaviruset i grannlandet Italien ökar pressen på mässarrangörerna, men hittills har inga utställare avbokat på grund av oro för smitta. 

Coronaviruset har lett till att flera stora evenemang har ställts in, bland annat mobilmässan i Barcelona och karnevalen i Venedig. Bilmässan i Peking, som skulle ha hållits i april, är framflyttad. Bilbranschens stora skyltfönster i Genève planerar dock att köra som vanligt. Tillverkare från hela världen, inklusive Kina, ska visa upp sina nyheter. I mässlokalerna Palexpo brukar det vara mycket folk som trängs.

”Vi övervakar situationen kontinuerligt vad gäller möjliga implikationer för anställda, utställare och besökare. Vi följer rekommendationerna från hälsomyndigheterna och har tagit fram en åtgärdsplan med städning, desinficering och förebyggande åtgärder för allmänna ytor som cateringområden, toaletter, ledstänger och skärmar”, skriver presskontoret som svar på frågan hur mässan agerar med anledning av coronaviruset.

Trenden med att allt fler bilbolag väljer att avstå från de stora bilsalongerna på grund av höga kostnader och att man hellre har egna lanseringar där man inte behöver slåss om uppmärksamheten märks även för Genèvemässan. Besöksantalet har också minskat år för år. I fjol kom 602 000 personer, en nedgång med nio procent jämfört med året innan.  

Sedan tidigare har det varit känt att flera biltillverkare stannar hemma från Genève. Det gäller bland annat Volvo, Lamborghini, Opel, Peugeot, Subaru, Nissan, Mitsubishi, Land Rover, Jaguar, Citroën, Cadillac, Ford och Tata. 

Ingen ska dock ha hoppat av på grund av coronaviruset enligt arrangörerna. De framhåller att Schweiz ännu så länge är förskonat från smitta eftersom man inte haft något konstaterat fall av coronaviruset.

Frågan om utställare och besökare kommer att kontrolleras på något sätt lämnas obesvarad. Mässan ska öppna för pressen nästa tisdag och för allmänheten två dagar senare.

Det italienska ingenjörs- och designbolaget Italdesign-Giugiaro, som finns på listan över utställare i Genève, har beslutat att stänga sina två anläggningar i Turin efter att en anställd smittats av coronaviruset, skriver Automotive News. Bolaget ägs av Volkswagenkoncernen och har drygt 900 anställda. 

Enligt branschtidningen har italienska Fiat infört ett besöksförbud i sina europeiska fabriker för personer som har varit i de delar av norra Italien som är drabbade av smittan. Det gäller även de som varit i Kina eller andra asiatiska länder de senaste två veckorna. Några ändringar vad gäller Fiat Chrysler Automobiles planer att ställa ut på bilmässan i Genève har inte meddelats.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer