Vinnaren utsedd – här är Årets Bil 2020

Montrarna var redo och handspriten utställd. Men så ställdes Genèvesalongen in i sista stund. Den vanligtvis så välbesökta utdelningen av Årets Bil fick hållas inför tomma läktare. En speciell ceremoni, med en speciell vinnare - Peugeot 208.

De sju finalisterna i Årets Bil 2020.
De sju finalisterna i Årets Bil 2020.Foto:Carl-Johan Lejland

Normalt drar utdelningen av Årets Bil igång hela Genèvesalongen, och salen på mässområdet burkar vara fylld av reportrar, tv-team och förhoppningsfulla representanter från bilindustrin. Så inte i år.

Porsche Taycan
Porsche TaycanFoto:Carl-Johan Lejland, Carl-Johan Lejland
Tesla Model 3
Tesla Model 3Foto:Carl-Johan Lejland
Renault Clio
Renault ClioFoto:Carl-Johan Lejland
Toyota Corolla
Toyota CorollaFoto:Oskar Omne
Ford Puma
Ford PumaFoto:Carl-Johan Lejland, Carl-Johan Lejland
BMW 1 serie
BMW 1 serieFoto:Oskar Omne

 

Mässans arrangörer väntade länge men kastade till slut in handuken och ställde in. En i princip färdigbyggd utställning, som skulle bli den 90:e i ordningen, ekar tom. 

”Vi hade inget val, vi var tvungna”, sa mässchefen Olivier Rihs i samband med ceremonin för Årets Bil på måndagen.

Juryns ordförande, Frank Janssen från tyska Stern, fick därför dela ut utmärkelsen utan publik.

Vinnarbilen, Peugeot 208, är intressant på många sätt, framför allt som den finns med bensin-, diesel- eller elmotor. Den vann en jämn omröstning där även elbilarna Tesla Model 3 och Porsche Taycan fick många röster.

”Vi är väldigt glada och det här är väldigt stort för vårt företag”, sa en mycket nöjd Jean-Philippe Imparato, vd på Peugeot, som fanns med på länk.

Det är som elbil nya Peugeot 208 verkligen imponerar, med fina köregenskaper och bra komfort. Räckvidden på 34 mil är tillräcklig för de allra flesta, med tanke på att modellen i första hand är en stadsbil. Elmotorns 136 hästkrafter räcker gott för bilstorleken och batteriet går att snabbladda på 30 minuter.

Peugeot har gjort ett smart val genom att lansera 208 med både förbränningsmotor och elmotor. Det gör att man kan hålla ned priset på instegsversionerna samtidigt som man kan stoltsera med att ha en renodlad elbil.

Den franska tillverkaren har också lyckats få till en design som sticker ut, både exteriört och interiört. Samtidigt är det en liten bil och därför ganska trång. Dessutom fick den ”bara” fyra stjärnor av krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP, och säljs därför med olika säkerhetsutrustning på olika marknader. Det hade självklart varit mycket bättre om Peugeot hade utrustat bilen med högsta säkerhetsutrustningen, då den får fem stjärnor av Euro NCAP, för alla marknader.

Juryns sammansättning gör röstningen intressant, från norra Europa där vi ligger ganska långt fram när det gäller elektrifiering med förhållandevis många elbilar och hybrider på vägarna, till södra Europa där elbilarna inte är lika många. Men Tesla fick inte bara höga poäng från starka elbilsländer som Norge och Holland, utan även från till exempel Ungern och Ryssland.

I juryn sitter 60 europeiska journalister och Sveriges tre representanter i juryn är, förutom undertecknad, Tommy Wahlström, Vi Bilägare och Jan-Erik Berggren, Expressen.

Tesla Model 3 var både min och Jan-Erik Berggrens favorit i finalen, medan Tommy Wahlström röstade på Toyota Corolla som vinnare.

Årets Bil är en av av bilvärldens mest prestigefulla utmärkelser, och som har delats ut sedan 1964. När Volvo XC40 utsågs till årets bil 2018 var det första gången som en svensk bil tog hem utmärkelsen. 

 

 

 

2018 var det Volvo XC40 som blev Årets Bil.
2018 var det Volvo XC40 som blev Årets Bil.Foto:Carl-Johan Lejland

 


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?