1515

Varningen: Tjuvar gräver guld i ditt avgassystem

I en bils katalysator finns flera dyra ädelmetaller vars funktion är att minska utsläppen av kolväten och kväveoxider. Nu rapporterar polisen i Malmö om en dramatisk ökning av stölder av katalysatorer, skriver SVT Nyheter.

Foto:Claudio Bresciani / TT

Stölder av dyra inredningsdetaljer, fälgar och däck på exklusiva bilar är ett välrapporterat fenomen. Mindre känt är kanske att tjuvar också riktar in sig på bilens underrede. 

På avgassystemet sitter bilens katalysator som med hjälp av hög temperatur och ämnen som skapar en kemisk process renar avgaserna. Problemet för stölddrabbade bilägare är att de ämnen som fungerar bra också är eftertraktade metaller som palladium, platina och rodium.

I södra Skåne och i Malmös polisområde hade man i fjol ett fåtal stölder under hela förra året. I år har flera hundra bilägare drabbats, bara i augusti 190 och totalt sedan årsskiftet har polisen fått in 440 anmälningar.

”Det är absolut en dramatisk ökning”, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö till SVT Nyheter.

Hans misstanke är att katalysatorerna förs utomlands för att demonteras så att tjuvarna kan komma åt ädelmetallerna.

Enligt polisen har man de senaste dagarna gripit flera personer på bar gärning i Trelleborg och i Malmö, i färd med att stjäla katalysatorer. 

Det är inte bara privatpersoner i södra Sverige som drabbats, 62 av Postnords bilar har också utsatts, då främst i Mellansverige enligt SVT Nyheter.

I diskussionen om elektrifieringen av bilismen är det oftast kobolt som diskuteras, eftersom den metallen är viktig i bilarnas batterier. Men även för produktionen av konventionellt drivna bilar är ädelmetaller viktiga. De finns som sagt i katalysatorer och även i partikelfilter.

Sveriges Radio rapporterade till exempel tidigare i år om en stor ökning av stölder av partikelfilter.

Kan man demontera komponenterna och utvinna metallerna finns det pengar att hämta, även om varje enskild katalysator bara innehåller ett fåtal gram ädelmetaller. Palladiumpriset trumfar till exempel priset på guld och handlas för kring 2.215 dollar per uns, jämfört med guldet som handlas för kring 2.000 dollar per uns. Med det aktuella priset kostar alltså 30 gram palladium drygt 19.200 kronor. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?