Annons

Varningen: Tjuvar gräver guld i ditt avgassystem

I en bils katalysator finns flera dyra ädelmetaller vars funktion är att minska utsläppen av kolväten och kväveoxider. Nu rapporterar polisen i Malmö om en dramatisk ökning av stölder av katalysatorer, skriver SVT Nyheter.

Foto:Claudio Bresciani / TT

Stölder av dyra inredningsdetaljer, fälgar och däck på exklusiva bilar är ett välrapporterat fenomen. Mindre känt är kanske att tjuvar också riktar in sig på bilens underrede. 

På avgassystemet sitter bilens katalysator som med hjälp av hög temperatur och ämnen som skapar en kemisk process renar avgaserna. Problemet för stölddrabbade bilägare är att de ämnen som fungerar bra också är eftertraktade metaller som palladium, platina och rodium.

I södra Skåne och i Malmös polisområde hade man i fjol ett fåtal stölder under hela förra året. I år har flera hundra bilägare drabbats, bara i augusti 190 och totalt sedan årsskiftet har polisen fått in 440 anmälningar.

”Det är absolut en dramatisk ökning”, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö till SVT Nyheter.

Hans misstanke är att katalysatorerna förs utomlands för att demonteras så att tjuvarna kan komma åt ädelmetallerna.

Enligt polisen har man de senaste dagarna gripit flera personer på bar gärning i Trelleborg och i Malmö, i färd med att stjäla katalysatorer. 

Det är inte bara privatpersoner i södra Sverige som drabbats, 62 av Postnords bilar har också utsatts, då främst i Mellansverige enligt SVT Nyheter.

I diskussionen om elektrifieringen av bilismen är det oftast kobolt som diskuteras, eftersom den metallen är viktig i bilarnas batterier. Men även för produktionen av konventionellt drivna bilar är ädelmetaller viktiga. De finns som sagt i katalysatorer och även i partikelfilter.

Sveriges Radio rapporterade till exempel tidigare i år om en stor ökning av stölder av partikelfilter.

Kan man demontera komponenterna och utvinna metallerna finns det pengar att hämta, även om varje enskild katalysator bara innehåller ett fåtal gram ädelmetaller. Palladiumpriset trumfar till exempel priset på guld och handlas för kring 2.215 dollar per uns, jämfört med guldet som handlas för kring 2.000 dollar per uns. Med det aktuella priset kostar alltså 30 gram palladium drygt 19.200 kronor. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?