ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Hållbart näringsliv

Utsläppen från bilar fortsätter öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island. 

Anledningen till ökningen är bland annat att en större andel nya bilar går på bensin istället för diesel, speciellt bland typen stadsjeepar som utgjorde en tredjedel av de sålda personbilarna under 2018. Samtidigt har bilar med noll eller låga utsläpp, som elbilar och elhybrider, ännu inte tagit någon större marknadsandel. Två procent av personbilarna i EU samt Island är av typen elbilar eller elhybrider.

År 2018 släppte en genomsnittlig personbil ut 120.4 gram koldioxid per kilometer vilket är 2 gram mer än 2017. EU:s mål för år 2021 är att utsläppen för en genomsnittlig personbil ska ligga på 95 gram per kilometer. Europeiska miljöbyrån kommenterar i och med detta att det behövs en mycket snabbare övergång till bilar med låga utsläpp i hela Europa.

Även utsläppen från skåpbilar har ökat, då de generellt har blivit större och har utrustats med större motorer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer