Upprop: Ge E85 en ny chans

Det är elbilarna som får nästan all uppmärksamhet. Men genom att konvertera befintliga bilar till biogas eller etanol kan utsläppen av koldioxid sänkas drastiskt och snabbt. 

Flera aktörer på marknaden vill se en revansch för E85.

Ford Kuga säljs med E85-godkänd motor.
Ford Kuga säljs med E85-godkänd motor.Foto:Ford
E85 finns vid nästan alla större bensinstationer i Sverige.
E85 finns vid nästan alla större bensinstationer i Sverige.Foto:Claudio Bresciani / TT

Många svenska bilister minns E85-febern och känner fortfarande av sjukan. Ena dagen var etanol i tanken det bästa man kunde ha och försäljningen av E85-bilar gick urstarkt. Sedan vände det, bränslet fick dåligt rykte och prisfördelen gentemot bensin minskade. Försäljningen av bilar störtdök och i dagsläget finns det bara en biltillverkare, Ford, som säljer en E85-modell i Sverige i form av suven Kuga.

På senare tid har dock allt fler röster höjts för att ta in etanolen i värmen igen. Särskilt om det ska vara möjligt att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. 

Att nå det med enbart elektrifiering blir svårt. Men tillsammans med biogas, HVO100-diesel och etanol kan koldioxidutsläppen från transportsektorn minskas kraftigt. Och en av de stora poängerna är att det går att göra genom en konvertering av bilar som redan rullar på vägarna. Med biogas i tanken kan man minska CO2-utsläppen med upp till 95 procent och med E85 med mellan 70-90 procent, beroende på hur och var etanolen är tillverkad.

I Frankrike, där E85 bara kostar 7-8 kronor per liter, har konverteringsbranschen tagit fart och Fords satsning på Kuga E85 har slagit väl ut. Innan årsskiftet räknar Ford med att ha sålt 6.000 bilar. 

Även försäljningen här i Sverige, där prisskillnaden jämfört med bensin är mycket mindre, visar att det finns ett intresse för etanolen. 

”Vi har hittills sålt 405 bilar, varav hälften var under september. Vi räknar med att sälja 1.000 stycken innan året är slut”, säger Erik Lindham, informationschef på Ford i Sverige.

Tillsammans med flera branschföreträdare och Lorentz Tovatt, riksdagsledamot, klimat- och energipolitisk talesperson, Miljöpartiet, deltog han på torsdagen i ett seminarium om alternativa bränslen som anordnades av tankesmedjan Fores. 

Enligt Lorentz Tovatt kommer översynen av bonus malus-systemet nästa år med stor sannolikhet ge bättre villkor för etanol och gasbilar. Han säger också att tiden som en viss bil får bonus eller beläggs med malus, i dag tre år, kan komma att förlängas, vilket skulle öka incitamenten för att konvertera el bensin- eller dieselbil till ett alternativt bränsle.

Enligt Fords beräkning kan man spara omkring 30.000 kronor på tre år med E85, genom lägre bränslepris och lägre skatt. 

Man att konvertera till E85 kostar omkring 10.000 kronor medan en konvertering till biogas kostar mellan 40.000-50.000 kronor, vilket talar för att det behövs stöd till bilägare som vill göra det. En annan fråga som måste lösas innan det kan bli tal om en konverteringsvåg är hur bilarna ska typgodkännas efter en ombyggnad, och hur garantin ska se ut.

Per-Arne Karlsson, hållbarhetschef på drivmedelsbolaget St1, säger att en ökad användning av E85 snabbt skulle ge effekt.

”Koldioxidutsläppet per capita i Sverige ligger på kring 5.000 kilo per år. Den som kör 1.500 mil per år med sin bil kan i runda slängar minska sitt koldioxidutsläpp med 1.000 kilo per år om man går över till E85 istället för bensin.”

I Sverige står personbilar för CO2-utsläpp på cirka 10 miljoner ton per år. 

”Skulle vi få igång en marknad och ha till exempel 600.000 E85-bilar i trafik skulle vi kunna få en reduktion på 1 miljon ton CO2 per år”, säger Per-Arne Karlsson.

Enligt honom behövs fler elbilar parallellt med en ökad användning av alternativa bränslen för att nå utsläppsmålen. 

”E85 är en snabb lösning vi kan välja nu, med en väl utbyggd infrastruktur. På längre sikt behöver vi andra lösningar, men låt oss inte vänta 10-15 år på att de realiseras”, säger Per-Arne Karlsson.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?