Uppgifter: Volvo Cars vill ta in nya miljarder i nyemission

Volvo Cars nöjer sig inte med att ta in kapital från svenska investerare inför en allt mer väntad börsintroduktion.
Bolaget uppges också ha kontaktat investerare i Kina för att ge ut ännu en omgång preferensaktier för närmare 5 miljarder kronor.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson
Volvo Cars vd Håkan SamuelssonBild:Evelina Carborn

Det är Wall Street Journal som med hänvisning till insatta källor beskriver planerna på preferensaktier för 500 miljoner dollar till kinesiska investerare.

Båda statliga fonder och privata aktörer i Kina ska ha kontaktats för att undersöka intresset för preferensaktier. De som investerar skulle vid en börsnotering av Volvo Cars då åtnjuta vissa fördelar.

Enligt vad Di erfar finns det substans i uppgifterna.

Upplägget ser ut att följa ett liknande mönster som när Volvo i december emitterade preferensaktier för 5 miljarder kronor till de svenska institutionerna AMF, Folksam och Första AP-Fonden. De kan omvandlas till stamaktier vid en börsnotering.

I det upplägget har Volvo ett incitament att verkligen gå till börsen eftersom utdelningen ökar stort om det inte blir en notering.

Från Volvo Cars håll bekräftar man inte några aktiviteter på den kinesiska finansmarknaden. Inte heller om bolaget har tagit steg närmare en börsnotering.

Svaren är desamma som tidigare – att börsen är ett alternativ, men att det inte finns några beslut om en omedelbar notering.

"Vi har för närvarande ingen plan på att börsnoteras och vi kommenterar inte spekulationer på marknaden", säger den globale presschefen David Ibison.

Allt är en fråga för ägaren - Li Shufu som står bakom ägarbolaget Zhejiang Geely Holding. Sedan i fjol behöver han heller inte ta hänsyn till de regionala kinesiska fonder som tidigare var delägare.

Vilken börs som skulle kunna vara aktuell finns det heller inga besked om.

Tidigare uppgifter till Di har framför allt talat för en börsnotering i Stockholm. Ett möjligt alternativ är Hongkong där Volvos koncernsyskon, Geely Automobile, är noterat och det skulle också kunna bli aktuellt meden dubbelnotering.

Frédéric Cho, som är oberoende Kinarådgivare, är inte förvånad om Volvo letar kapitaltillskott från kinesiska investerare.

"Det känns som en logisk följd av de tidigare preferensaktierna. Inför en börsnotering behöver man skapa relationer med viktiga investerare i Kina. Det verkar som om Volvo följer en plan", säger han.

Volvo Cars, som köptes av Geely 2010, växer sig allt större. Förra året slog bilförsäljningen rekord för tredje året i rad med drygt 534.000 sålda bilar.

Omsättningen uppgick till 180,7 miljarder kronor, 10 procent upp jämfört med 164 miljarder kronor 2015. Vinsten före skatt steg med nästan 80 procent till 9,5 miljarder kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?