ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Uppgifter: Volkswagen avskedar koncernchefen

Den tyska biljätten Volkswagens koncernchef Matthias Müller uppges vara på väg ut – bara tre år efter att han tillträdde.

Enligt den tyska affärstidningen Handelsblatt kan beslutet tas redan på fredag.

Volkswagen överväger en fortsatt utveckling av sin ledningsstruktur i koncernen, vilket också skulle vara kopplat till personförändringar i ledningsgruppen och ändringar i de särskilda ansvarsområdena för ledningsgruppens medlemmar. Det kan också innebära en förändring på posten som ordförande för ledningsgruppen”, skrev Volkswagen i ett pressmeddelande på tisdagen.

Enligt Handelsblatt har man kommit längre än så. Redan vid styrelsemötet på fredag kan beslut komma om att avsätta ledningsgruppens ordförande Matthias Müller och ersätta honom med Herbert Diess, som är chef för kärnmärket Volkswagen.

Den tidigare Porschechefen Matthias Müller blev koncernchef i september 2015 efter att avgasskandalen hade briserat i USA.

För ett år sedan startade statsåklagaren i bilstaden Stuttgart en förundersökning om marknadsmanipulation mot Matthias Müller.

Åklagaren misstänker att han medvetet dröjde med att informera om hur VW-skandalen kunde påverka storägaren Porsche SE, där han sitter i ledningen sedan 2010. Både VW:s och Porsches aktier tappade ungefär en tredjedel av sitt värde under den turbulenta hösten 2015.

Matthias Muller tjänade i fjol totalt 10,14 miljoner euro, motsvarande 104 miljoner kronor, enligt bokslutet. Det var mer än en tredjedel mer än vad han fick för 2016.

Samtidigt mer än fördubblade Volkswagen rörelsevinsten till motsvarande 142 miljarder kronor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer