1515

Uniti visar upp sin nya elbil

Pengar som samlats in via nätet och försäljning hos en stor elektronikkedja. Svenska startupbolaget Uniti tänker i nya banor för att sätta en ny elbil på marknaden.

Nu ska den första prototypen visas upp.

Bild:Uniti

Uniti grundades i Lund för snart två år sedan av Lewis Horne med planen att skapa en helt ny elbil från noll. I dag är de ett 40-tal personer som jobbar i företaget.

Under hösten blev det klart att Uniti väljer Landskrona som produktionsort och i lokalerna, där man nyss flyttat in, ska den första prototypen av bilen visas upp på torsdagskvällen.

"Det finns ännu ingen produktionsutrustning, men den ska komma på plats senare. Tillverkningen ska vara helt automatiserad", säger Verena Kitowski som är ansvarig för marknadsföring och pr.

Unitis elbil är liten, lätt och utformad för stadstrafik. Konstruktionen består främst av återanvänd kolfiber och kompositmaterial för att hålla nere vikten. Räckvidden på en laddning ska vara upp till 30 mil och maxhastigheten 130 kilometer i timman. Bilen ska tillverkas med plats för två, fyra eller fem personer. Den ska ha ett mobilt batteri som man kan ta loss och ladda. Andra innovationer är att den är tänkt att fungera utan ratt och pedaler. Istället ska styrning, gas och broms skötas med en joystick och alla andra funktioner med en pekskärm. De som vill ska dock kunna välja en bil med ratt. Priset ska starta på 145.000 kronor.

Uniti har en digital orderbok öppen och enligt företaget har det redan kommit in närmare tusen beställningar från både Sverige och andra delar av världen där varje kund har betalat 1.399 kronor i förskott.

"Det är inte bindande utan en deposition som vi betalar tillbaka om man ångrar sig. Först till sommaren kan man göra en riktig beställning via vår konfigurator på nätet", säger Verena Kitowski.

Uniti tänker sig försäljning via nätet och också genom ett nytt samarbete med helelektronikkedjan Mediamarkt. Från och med fredag går det att titta närmare på bilen i två varuhus i Stockholm och Malmö.

I flera omgångar har Uniti samlat in pengar från allmänheten genom så kallad crowdfunding. Senaste rundan under hösten gav 22 miljoner kronor, enligt Verena Kitowski.

Men den summan räcker inte långt för att starta produktion.

"Under första kvartalet nästa år ska vi gå ut bland investerare och institutioner för att få in mer finansiering", säger Verena Kitowski.

Produktionen ska enligt planen starta 2019.

Uniti har samarbete med flera leverentörer, bland annat Siemens, med de är inte delägare.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?