ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Uniti visar upp sin nya elbil

  • Foto: Uniti

Pengar som samlats in via nätet och försäljning hos en stor elektronikkedja. Svenska startupbolaget Uniti tänker i nya banor för att sätta en ny elbil på marknaden.

Nu ska den första prototypen visas upp.

Uniti grundades i Lund för snart två år sedan av Lewis Horne med planen att skapa en helt ny elbil från noll. I dag är de ett 40-tal personer som jobbar i företaget.

Under hösten blev det klart att Uniti väljer Landskrona som produktionsort och i lokalerna, där man nyss flyttat in, ska den första prototypen av bilen visas upp på torsdagskvällen.

"Det finns ännu ingen produktionsutrustning, men den ska komma på plats senare. Tillverkningen ska vara helt automatiserad", säger Verena Kitowski som är ansvarig för marknadsföring och pr.

Unitis elbil är liten, lätt och utformad för stadstrafik. Konstruktionen består främst av återanvänd kolfiber och kompositmaterial för att hålla nere vikten. Räckvidden på en laddning ska vara upp till 30 mil och maxhastigheten 130 kilometer i timman. Bilen ska tillverkas med plats för två, fyra eller fem personer. Den ska ha ett mobilt batteri som man kan ta loss och ladda. Andra innovationer är att den är tänkt att fungera utan ratt och pedaler. Istället ska styrning, gas och broms skötas med en joystick och alla andra funktioner med en pekskärm. De som vill ska dock kunna välja en bil med ratt. Priset ska starta på 145.000 kronor.

Uniti har en digital orderbok öppen och enligt företaget har det redan kommit in närmare tusen beställningar från både Sverige och andra delar av världen där varje kund har betalat 1.399 kronor i förskott.

"Det är inte bindande utan en deposition som vi betalar tillbaka om man ångrar sig. Först till sommaren kan man göra en riktig beställning via vår konfigurator på nätet", säger Verena Kitowski.

Uniti tänker sig försäljning via nätet och också genom ett nytt samarbete med helelektronikkedjan Mediamarkt. Från och med fredag går det att titta närmare på bilen i två varuhus i Stockholm och Malmö.

I flera omgångar har Uniti samlat in pengar från allmänheten genom så kallad crowdfunding. Senaste rundan under hösten gav 22 miljoner kronor, enligt Verena Kitowski.

Men den summan räcker inte långt för att starta produktion.

"Under första kvartalet nästa år ska vi gå ut bland investerare och institutioner för att få in mer finansiering", säger Verena Kitowski.

Produktionen ska enligt planen starta 2019.

Uniti har samarbete med flera leverentörer, bland annat Siemens, med de är inte delägare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies