1515
Annons

Tyska fordonsjätten tror på återstart 20 april

Efter att Volvo Cars, Scania och Volkswagen gått ut med att de planerar att starta sina europeiska fabriker den 20 april kommer nu samma besked från tyska fordonsjätten Daimler med svenske vd:n Ola Källenius.

Till en början planeras för en lägre takt med endast ett skift i fabrikerna.

Daimlers svenske koncernchef Ola Källenius planerar för en gradvis återstart av fabrikerna en vecka efter påsk.
Daimlers svenske koncernchef Ola Källenius planerar för en gradvis återstart av fabrikerna en vecka efter påsk.Foto:Joey Abrait

Merparten av Europas fordonsfabriker har varit stängda sedan mitten av mars på grund av effekterna av coronavirusets utbrott. Hårda restriktioner och stängda gränser har gjort att komponentleveranserna inte fungerat och dessutom har försäljningen minskat.

Förra veckan gick Volkswagen ut med att de räknar med att kunna återstarta den 20 april. Samma datum gäller för VW-ägda Scania. Volvo Cars har flyttat fram sin planerade återstart och meddelade i måndags att bolaget också siktar in sig på 20 april för fabrikerna i Sverige och Belgien. 

Även Daimler med varumärket Mercedes-Benz sällar sig till de fordonstillverkare som tror på det datumet. På onsdagen skriver Daimler i ett pressmeddelande att en gradvis återstart planeras i koncernens tyska fabriker från den 20 april. Det gäller tillverkning av både personbilar, bussar och lastbilar. För att skydda personalen mot smittspridning har bolaget tillsammans med facket tagit fram försiktighetsåtgärder som rör hygien- och städrutiner och även de anställdas beteenden.

Flera andra tillverkare har satt ett startdatum som ligger något längre fram exempelvis BMW 30 april och Ford 4 maj. Andra som exempelvis Volvokoncernen har inte meddelat något datum utan sagt att man ska försöka återstarta så snart som möjligt.

Storstädning bland återförsäljarna: ”En del i vår strategi”

Bilia var för stora och dominerande och tvingades krympa för att återfå återsäljaravtalet med Volvo Cars.

Nu sägs avtal upp även med mindre återförsäljare. Biltillverkarens förklaring är att man vill ha ett balanserat handlarnätverk, enligt Volvo Cars Sverige-vd Jessica Span.

Jessica Span, vd för Volvo Cars Sverige.
Jessica Span, vd för Volvo Cars Sverige.Foto:Patrik Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera