1515
Annons

Tyska bilindustrin kräver statlig premie till bilköpare

Den tyska bilindustrin kräver nu en statlig köppremie för att få fart på affärerna efter en månads coronastängt.

Under finanskrisen för drygt tio år sedan kunde tyskarna få uppemot 27.000 kronor för att köpa ny bil. Nu kan stödet trefaldigas.

Foto:Krisztian Bocsi

Under mars minskade de tyska nyregistreringarna med 37,7 procent till 215.000 bilar. Raset för det första kvartalet är drygt 20 procent.

I måndags fick tyska bilhandlare öppna igen efter att ha tvingats hålla stängt en månad, medan de flesta av landets bilfabriker väntas starta först vid månadsskiftet.

Biltillverkarna är bland de största förlorarna på Frankfurtbörsen hittills i år. Aktiekursen för Daimler, med svenska koncernchefen Ola Källenius, har fallit med 43 procent. BMW och Volkswagen har båda backat med 34 procent medan Dax-indexet är ned 23 procent i år.

Nu växer kraven på en ny statlig köppremie för att stötta den viktiga bilindustrin.

Men pekar på lärdomarna från finanskrisen för drygt tio år sedan.  Under det första halvåret 2009 kunde tyskarna få 2.500 euro, 27.000 kronor med dagens växelkurs, om de skrotade sin gamla bil och köpte en ny miljövänlig med minst avgasrening enligt euro4-normen.

Det hjälpte de tyska biltillverkarna att få fart den gången, tillsammans med systemet med korttidsarbete som gjorde att de anställda snabbt kunde komma tillbaka till fabrikerna.

Bilindustriföreningen VDA:s chef Hildegard Müller föreslår nu en bred köppremie för många olika fordonstyper.

”Bara då blir det en tydlig effekt på kundernas köpbeslut och därmed på produktionen och hela underleverantörsledet. Det gör det möjligt för bilindustrn att snabbare komma ur krisen och bidra till återhämtningen av Europa”, säger hon till sajten Automobilwoche.

De tyska bilimportörerna i branschföreningen VDIK föreslår enligt sajten ett tredelat stödprogram.

De vill höja maxbidraget för köp av elbilar till motsvarande 99.000 kronor, varav biltillverkarna står för en tredjedel. 

Den andra delen är köppremie för bilar med låga koldioxidutsläpp, vilket gynnar mindre bilar och hybridfordon. 

Den tredje delen skulle enligt VDIK-chefen Reinhard Zirpel vara en klassisk skrotpremie för att få bort gamla bilar, med avgasnormen euro 4 och sämre, från vägarna.

Även Volkswagenmärkets chef Ralf Brandstätter vill se en bred premie, men behålla miljökraven.

”Klimatskydd förblir ett uppdrag för mänskligheten. Coronapandemin ändrar inte det på något sätt”, säger han till affärstidningen Handelsblatt.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?