ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tusentals svenska bilägare drabbade när biljätten tvingas återkalla dieselbilar

Tyska biljätten Daimler har fuskat med utsläppstester. Då tvingas tusentals svenska bilägare att köra till verkstaden.

Den tyska transportministern Andreas Scheuer har beordrat Daimler att återkalla 774.000 dieselbilar, varav en dryg halv miljon rullar utanför Tyskland. Detta efter att felaktiga avgasvärden har uppdagats i Daimlers Euro 6 dieselmotorer.

Den senaste tyska dieselskandalen började med att tyska Trafikverket slog ner på Mercedes-Benz transportbil/minibuss Vito och krävde att de återkallas för att få ny mjukvara installerad. 

I Sverige rullar hundratals Vito-bilar med dieselmotorer, under årets första fem månader registrerades 59 stycken Vito i Sverige, för helåret 2017 blev det 179 stycken.

Efter måndagens möte mellan transportminister Andreas Scheuer och Daimlers vd Dieter Zetsche blev det betydligt allvarligare för biltillverkaren.

Ministern kräver ny mjukvara även i Mercedes-Benz C-klass av sedanmodell. Sedan 1 januari 2017 fram till slutet av maj i år har det registrerats 3.213 Mercedes C-klass med dieselmotor i Sverige, oklart dock hur många av dessa som är av sedanmodell.

Även suven Mercedes GLC måste uppdateras. Bilmodellen är den 13:e mest sålda dieselbilen i Sverige i år, och under perioden januari 2017 till maj 2018 har det registrerats 3.687 exemplar i Sverige.

Till skillnad från Volkswagen har Daimler slagit ifrån sig anklagelser om medvetet fusk med avgastester.

”Vi har inte sett några bevis på att Daimler avsiktligt designat programvara för att fuska med utsläppstester”, säger fordonsanalytikern Arndt Ellinghorst.

Genom att snabbt följa tyska regeringens krav på ny mjukvara slipper också Daimler undan hotande böter på uppemot 375 miljarder kronor.

Analytikern Arndt Ellinghorst uppskattar att det i stället kommer kosta biltillverkaren cirka 1 miljard kronor att åtgärda bristerna i bilarnas mjukvara.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies