1515
Annons

Tusentals bilar fortfarande utan åtgärd efter dieselgate

Runt 40.000 dieselbilar i Sverige har ännu inte åtgärdats sedan Volkswagens manipulering av utsläppstester uppdagades 2014, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Foto:TT

I Sverige berördes ungefär 220.000 bilar, som VW har sagt att åtgärdas, så att de alltså inte fortsätter att släppa ut högt över gränsvärdena. Men av dem har 40 000 inte fått en uppdatering.

”Det är tråkigt att säga att vi inte är förvånade. Det är ju svårt att få in bilar automatiskt på det sätt man tänkt, och det har vi kritiserat myndigheten (Transportstyrelsen) för på ett tidigt stadium”, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på intresseorganisationen M (tidigare Motormännen), till radion.

Till skillnad från bland annat Tyskland och Danmark är svenska bilägare nämligen inte tvungna att åtgärda bilarna.

”Vi har inga juridiska möjligheter mot bilägare som inte vill genomföra den här åtgärden”, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.

Tanken är att bilarna ska uppdateras i samband med ordinarie service. Men det kräver att ägarna vänder sig till VW för servicen, vilket inte alla gör.

2014 upptäcktes i USA att vissa VW-modeller släpper ut 40 gånger de tillåtna nivåerna av det skadliga ämnet kväveoxid väl ute på vägarna. Året efter erkände bilkoncernen att 11 miljoner dieselbilar världen över utrustats med mjukvara som möjliggjorde fusket.

Storstädning bland återförsäljarna: ”En del i vår strategi”

Bilia var för stora och dominerande och tvingades krympa för att återfå återsäljaravtalet med Volvo Cars.

Nu sägs avtal upp även med mindre återförsäljare. Biltillverkarens förklaring är att man vill ha ett balanserat handlarnätverk, enligt Volvo Cars Sverige-vd Jessica Span.

Jessica Span, vd för Volvo Cars Sverige.
Jessica Span, vd för Volvo Cars Sverige.Foto:Patrik Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera