1515

Tung rapport: Först 2025 återhämtar sig bilförsäljningen

Bilförsäljningen rasar med 23 procent i år. Först 2025 är den tillbaka på samma nivåer som innan krisen. Och för första gången någonsin sjunker också försäljningen av laddbara bilar.

Försäljningen av laddbara bilar sjunker 2020 för första gången någonsin, men framtiden för den elektriska bilen ser ändå god ut, konstaterar BloombergNEF fast i sin årliga rapport Electric Vehicle Outlook.
Försäljningen av laddbara bilar sjunker 2020 för första gången någonsin, men framtiden för den elektriska bilen ser ändå god ut, konstaterar BloombergNEF fast i sin årliga rapport Electric Vehicle Outlook.Foto:Mostphotos

Det slår BloombergNEF fast i sin årliga rapport Electric Vehicle Outlook. Enligt den kommer Covid-19 få långtgående effekter på den globala bilmarknaden under de kommande åren. 

Framför allt är det de fossildrivna bilarna som fortsätter att tappa mark, men även försäljningen av laddbara bilar kommer att sjunka och vara lägre än i fjol. Sammanlagt kommer 1,7 miljoner laddbara bilar att säljas i år, ett tapp på 18 procent jämfört med i fjol. 

BloombergNEF:s scenario bygger på att att Covid-19 kommer att återkomma i vågor i flera länder under de kommande åren. När det gäller laddbara bilar kommer pandemin inte ha så stor inverkan på lanseringen av nya modeller. Det kan vara några lanseringar som får skjutas på under en kortare period – men de långsiktiga planerna ligger kvar. Den riktningen drivs på av politiska styrmedel. Detta gäller Europa och Asien. 

I USA däremot kommer många av biltillverkarna skjuta upp lanseringen av många modeller och hamna rejält på efterkälken, konstaterar rapporten som bygger på intervjuer med chefer och strateger i bilbranschen.

Runt 2030 kommer dock USA att komma igen på marknaden för laddningsbara bilar. För förutsättningarna finns för att nå framgång. Nästan 60 procent av hushållen i USA har två eller fler bilar och många har möjlighet att installera laddstationer hemma.

Den långsiktiga utvecklingen av försäljningen av laddbara personbilar ser ljus ut. Laddbara bilar kommer ta en allt större del av den totala kakan de närmsta 30 åren. Enligt rapporten kommer andelen se ut som följer: 

2020: 3 procent 

2023: 7 procent 

2025: 10 procent

2030: 28 procent

2040: 58 procent

Men fördelningen mellan fossildrivna bilar och laddbara kommer att se radikalt olika ut på olika marknader.

En viktig faktor för fortsatt tillväxt är den stora skillnaden i pris mellan fossildrivna bilar och laddbara. Den skillnaden kommer enligt rapporten att minska under åren. För stora bilar i Europa nås prisparitet redan 2022. För mindre bilar, som är vanliga i bland annat Indien och Japan, nås prisparitet först efter 2030. Fram till att detta nås måste styrmedel i form av subventioner etc finnas för att försäljningen ska fortsätta att öka. 

När prisparitet väl nås är det avsaknad av laddinfrastruktur som kommer att bromsa försäljningen för människor som inte har laddningsmöjligheter vid sitt hem eller vid arbetsplatsen.

Andelen av den laddbara bilflottan som utgörs av laddhybrider kommer att minska de närmsta åren. Från att stå för 28 procent 2025 och 26 procent 2030 kommer andelen att sjunka snabbt efter efter 2030, konstaterar BloombergNEF i sin rapport. 

De eldrivna bilarna är på kraftig frammarsch, men förbränningsmotorn kommer att fortsätta dominera en lång tid framöver. 2040 kommer 31 procent av alla personbilar vara laddbara globalt. I Europa och Kina kommer andelen vara högre och närma sig ungefär 50 procent.

Försäljningen av bilar kommer att nå sin kulmen 2036, och kommer aldrig den symboliska 100 miljoner fordon per år. Försäljningen kommer att fortsätta att öka i Indien och andra tillväxtländer, men ökningen där kommer inte att väga upp tappet på de mogna marknaderna, där trenderna går mer mot urbanisering och delad mobilitet. 

Här kan ni läsa ett sammandrag av rapporten.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?