ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Trumps tullar sätter press på amerikanska biljättar

  • Foto: TT/AP

Donald Trumps tullar pressar de amerikanska biljättarna. General Motors, Fiat Chrysler och Ford har alla tvingats skriva ned sina vinstprognoser. 

På onsdagen rapporterade "Big 3", biltillverkarna General Motors, Fiat Chrysler och Ford sina resultat för det gångna kvartalet.

USA:s största biltillverkare, General Motors som bland annat tillverkar Cadillac, Buick och Chevrolet, överträffade marknadens förväntningar och rapporterade en vinst på 2,4 miljarder dollar, motsvarande uppåt 21 miljarder kronor, och en omsättning på uppåt 322 miljarder kronor. 

Men det hjälper inte, bolaget tvingas sänk prognosen för helårsresultatet till en vinst per aktie på 6 dollar, från tidigare omkring 6,5 dollar per aktie.

"Vår rörelseutveckling påverkades av signifikanta vindar från råvarukostnader och valutadevalveringar i Sydamerika", säger GM:s vd Chuck Stevens i kvartalsrapporten.

Ford, nästa största amerikanska biltillverkaren, redovisar i sin tur en vinst på 9,6 miljarder, en halvering mot samma period i fjol och omsättningen sjönk över 4 procent till cirka 340 miljarder. Siffrorna var sämre än vad marknaden räknat med.

Bolaget brottas med problem på den kinesiska marknaden och tvingas liksom GM skruva ned vinstprognosen. I Fords fall sänks den beräknade vinsten från 1,45-1,70 dollar per aktie till 1,30-1,50 dollar per aktie. Analytiker har räknat med en vinst på 1,52 dollar per aktie.

Trean på marknaden, Fiat Chrysler, med bilmärken som Jeep, Dodge och Alfa Romeo, redovisade en vinst för det andra kvartalet på uppåt 7,8 miljarder och en omsättning på nästan 297 miljarder.

Bolaget hänger på sina konkurrenter och sänker prognosen för helårets intäkter och rörelseresultat. Bolaget siktar nu på intäkter i intervallet 115-118 miljarder euro för helåret 2018. Den tidigare prognosen låg på 125 miljarder euro.  

De tre biltillverkarna har samma problem med höga råvarupriser, Trump-administrationens tullar och ogynnsamma valutakurser. 

Bolagens rapporter hälsades också av aktiemarknaden som sänkte kurserna kraftigt och fallet fortsätter på torsdagen, trots positiva signaler från mötet mellan Donald Trump och EU-kommissionens ordförande.

Vid 19-tiden hade Fiat Chrysler tappat 1,3 procent i New York efter ett fall på närmare 12 procent på onsdagen. Ford tappar 5 procent och GM backar närmare 2 procent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer