ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trots miljözoner och förbud - dieselbilar populära i norr

Trots beslutet om miljözoner med dieselförbud säljer bilar med drivmedlet fortfarande i norr.

Men i storstadsregionerna är intresset svalare, visar siffror från bilsajten Wayke. 

2020 får kommuner införa miljözoner där dieselbilar är portade. Det har, inte oväntat, fått intresset för bilarna att sjunka. Men trenden gäller inte hela landet, visar siffror som bilsajten Wayke sammanställt fram. 

För samtidigt som intresset för en dieselbil är lågt i storstadslänen är det fortfarande många som vill ha en dieselbil norrut. 

Sajten har sammanställt hur stor andel av försäljningen, dels begagnad men också av nya bilar, som består av dieselfordon och hur många av sajten besökare som letar efter dieselbilar. 

I Norrbotten, Jämtland och Västernorrlands län är det över 50 procent av alla nytillverkade bilar som säljs som är diesel, visar siffror som kommer från SCB. I Stockholm är den siffran 40 procent, i Skåne 35 procent och Västra Götalands län 32 procent. 

För begagnande bilar ser det ungefär likadant ut, visar Transportstyrelsens siffror, och även intresse för att söka efter dieselbilar är flera procentenheter högre i norr än i storstäderna visar sajtens egen statistik. 

Martin Fransson, vd på Wayke tror att skillnaderna kan förstärkas än mer om städer går fram med ett förbud mot 

"Dieseln är långt ifrån död men vi kommer sannolikt att se att stora regionala skillnaderna även i framtiden, särskilt om vissa städer börja införa miljözoner efter valet. Det kan finnas anledning för båda köpare och säljare att kika utanför det egna länets gränser", säger han. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies