ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Tidigare vd:n i fokus – Volkswagen inför rätta för "dieselgate"

  • Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn. Foto: Frank Augstein

Nästan exakt tre år efter att dieselskandalen avslöjades har Volkswagen hamnat i tysk domstol.

Omkring 2.000 aktieägare har stämt den tyska biljätten på nära 95 miljarder kronor för sen information om fusket.

Men analytikerna tror på rally för aktien.

På måndagen startar förhandlingarna i grupptalan mot Volkswagen och ägarbolaget Porsche i regionaldomstolen i Braunschweig, grannstad till VW-staden Wolfsburg.

Omkring 2.000 aktieägare, med de tyska sparbankernas fondbolag Deka i spetsen, anklagar bolagen för att ha informerat dem för sent om avgasskandalen, vilket har orsakat mångmiljardförluster. De kräver sammanlagt 9 miljarder euro, 94 miljarder kronor, i skadestånd enligt den tyska affärstidningen Handelsblatt.

De köpte sina aktier före fredagen den 18 september 2015, då den amerikanska miljömyndigheten offentliggjorde ett ”meddelande om överträdelse”. Enligt den hade VW:s dieselmotorer en förbjuden mjukvara för att få ned de uppmätta utsläppsvärdena. Det startade en lavin i bilvärlden.

Veckan efter erkände VW fusk i elva miljoner bilar och satte av nära 68 miljarder kronor för att åtgärda fusket.

Aktierna i både VW och ägarbolaget Porsche föll fritt efter avslöjandena.

Dekas advokat Andreas Tilp anser att VW under många år har fört ägarna bakom ljuset. Redan 2008 förstod VW att man inte kan utveckla en dieselmotor som klarar USA:s avgasregler, enligt honom.

”Det skulle Volkswagen ha meddelat redan i juni 2008”, säger Andreas Tilp enligt Handelsblatt.

I stället lät VW bygga in en mjukvara som höll nere de uppmätta avgasvärdena i motorn EA189, har bolaget medgett i en förlikning med amerikanska myndigheter.

Fler rättegångar väntar. Bland annat har den tidigare koncernchefen Martin Winterkorn, som avgick en vecka efter avslöjandet 2015, åtalats i USA.

Trots Dieselgate och flera rättstvister tror analytikerna stenhårt på VW-aktien. Enligt en sammanställning av Handelsblatt har 53 av dem köpråd på aktien, 13 är neutrala och bara fyra har betyget ”sälj”.

De har en riktkurs för aktien på i snitt 198 euro, en uppgång på 45 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer