Tesla-rivalen får pengainjektion av kinesiska staten

Den kinesiska elbilstillverkaren Xpeng Motors spänner bågen. Bolaget har fått in en investering på ytterligare 650 miljoner kronor från kinesiska myndigheter för att ta upp kampen på den amerikanska elbilsmarknaden, skriver CNBC. 

He Xiaopeng vd för Tesla-utmanaren Xpeng Motors tar upp kampen med bland andra Tesla.
He Xiaopeng vd för Tesla-utmanaren Xpeng Motors tar upp kampen med bland andra Tesla.

Sedan Xpeng Motors i slutet på sommaren 2020 noterades på börsen i USA till ett värde av cirka 12,7 miljarder kronor har Xpeng fortsatt jakten på att få in pengar för att ge bränsle åt ytterligare tillväxt och ta position på den amerikanska marknaden, och då främst mot den dominerande spelaren Tesla. 

Den senaste investeringen i Xpeng kommer från myndighetshåll. Det är den kinesiska provinsen Guangdong som ger elbilstillverkaren ett tillskott på cirka 650 miljoner kronor.

Xpeng, som bland annat backas
av den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, fick i september i fjol in cirka 610 miljoner kronor från myndigheter i Guangzhou, och säkrade en kreditlina på nästan 17 miljarder kronor från flera statligt ägda banker i Kina. 

I förra veckan rapporterade bland andra Reuters om att Xpeng, liksom Nio och Li Auto, även planerar en så kallad sekundärnotering i Hongkong senare i år. 

Trion avser att sälja vardera minst 5 procent av aktiekapitalet i Hongkong, enligt Reuters källor. Det innebär att bolagen får in sammanlagt drygt 42 miljarder kronor, baserat på bolagens värderingar i början på förra veckan.

Nio, Li Auto och Xpeng har tagit in totalt nära 128 miljarder kronor från de amerikanska kapitalmarknaderna sedan 2018.

Enligtkällor till Reuters överväger dessutom Xpeng en tredje notering i Shanghai. 

LÄS OCKSÅ Elon Musks rival i full färd mot Sverige

Xpengs första bil, G3, började byggas 2018. De första Xpeng-bilarna anlände till Norge i december i fjol och under året ska det vara dags för Sverige, först med modellen G3 och senare med P7.

I Norge kostar modellen G3
från 358.000 norska kronor, vilket kan jämföras med 469.000 för Polestar 2 och 399.900 för Tesla Model 3. 

 Xpengs huvudkontor ligger i Kina, men bolaget har även kontor i Kalifornien. Likt Apple och Tesla håller man i sin egen utveckling av både teknik och mjukvara. 

 

 

 


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?