Annons

Svenskarna välkomnar självkörande bilar

Svenskarna känner sig redo för förarlösa bilar och majoriteten skulle passa på att jobba om de slapp ha händerna på ratten. Samtidigt är många oroliga och skulle ha svårt att släppa blicken från vägen, visar en ny undersökning från TNS Sifo.

Bild:Eric Risberg/TT

Bilindustrin har tagit stora kliv framåt i utvecklingen av självkörande bilar och snart rullar de första bilarna på Londons gator. Det handlar inte längre om tekniken är redo att användas, utan om huruvida samhället är redo att använda den.  

Svenskarna är kända för att snabbt ta till sig ny teknik och en ny undersökning, gjord av TNS Sifo på uppdrag av billeasingjätten Leaseplan, visar att åtta av tio svenskar kan tänka sig att använda en förarlös bil. Många skulle dock känna sig oroliga, visar siffrorna.

Bland övriga européer är det holländarna som är mest positiva till de självkörande bilarna. Samtidigt är grekerna mest skeptiska och hela 39 procent svarar att de aldrig skulle sätta sig i en förarlös bil.

”Vi upplever att många är nyfikna på vad självkörande bilar kommer att innebära i framtiden. Det finns en nyfikenhet hos allmänheten, samtidigt som de flesta är oroliga när det kommer till säkerheten. Det är fortfarande många säkerhetsfrågor som är obesvarade”, säger Lisa Midbrink, marknadsanalytiker på Leaseplan.

På frågan vad man skulle ägna sig åt i en förarlös bil svarar 64 procent att de skulle jobba. Hälften skulle passa på att ringa eller skicka sms medan 35 procent skulle ha koll på vägen, trots att de inte behöver.

”Att så många som 64 procent skulle välja att arbeta i bilen kan bero på att flera ser möjligheten till en mer effektiv arbetsdag. Att många även vill hålla kolla på vägen är inte särskilt förvånande. Det tyder på att man inte litar på tekniken till fullo”, säger Lisa Midbrink.

Köpa ny bil? Ta reda på vad din gamla är värd här (extern tjänst)

https://infogr.am/0fa54d10-1358-4483-8163-1a7e9abee8ad

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera