1515

Svenskarna välkomnar självkörande bilar

Svenskarna känner sig redo för förarlösa bilar och majoriteten skulle passa på att jobba om de slapp ha händerna på ratten. Samtidigt är många oroliga och skulle ha svårt att släppa blicken från vägen, visar en ny undersökning från TNS Sifo.

Bild:Eric Risberg/TT

Bilindustrin har tagit stora kliv framåt i utvecklingen av självkörande bilar och snart rullar de första bilarna på Londons gator. Det handlar inte längre om tekniken är redo att användas, utan om huruvida samhället är redo att använda den.  

Svenskarna är kända för att snabbt ta till sig ny teknik och en ny undersökning, gjord av TNS Sifo på uppdrag av billeasingjätten Leaseplan, visar att åtta av tio svenskar kan tänka sig att använda en förarlös bil. Många skulle dock känna sig oroliga, visar siffrorna.

Bland övriga européer är det holländarna som är mest positiva till de självkörande bilarna. Samtidigt är grekerna mest skeptiska och hela 39 procent svarar att de aldrig skulle sätta sig i en förarlös bil.

”Vi upplever att många är nyfikna på vad självkörande bilar kommer att innebära i framtiden. Det finns en nyfikenhet hos allmänheten, samtidigt som de flesta är oroliga när det kommer till säkerheten. Det är fortfarande många säkerhetsfrågor som är obesvarade”, säger Lisa Midbrink, marknadsanalytiker på Leaseplan.

På frågan vad man skulle ägna sig åt i en förarlös bil svarar 64 procent att de skulle jobba. Hälften skulle passa på att ringa eller skicka sms medan 35 procent skulle ha koll på vägen, trots att de inte behöver.

”Att så många som 64 procent skulle välja att arbeta i bilen kan bero på att flera ser möjligheten till en mer effektiv arbetsdag. Att många även vill hålla kolla på vägen är inte särskilt förvånande. Det tyder på att man inte litar på tekniken till fullo”, säger Lisa Midbrink.

Köpa ny bil? Ta reda på vad din gamla är värd här (extern tjänst)

https://infogr.am/0fa54d10-1358-4483-8163-1a7e9abee8ad


Innehåll från SmiLe IncubatorAnnons

Här är Life Science-inkubatorn som erbjuder stöd till startups: ”Vi är entreprenörens bästa vän”

Teamet på SmiLe Incubator.
Teamet på SmiLe Incubator.

Det är ofta dyrt och tidskrävande att utveckla produkter inom Life Science.

SmiLe Incubator har under lång tid framgångsrikt hjälpt entreprenörer att bygga livskraftiga bolag – och speciellt duktiga har man varit på att lyfta fram kvinnor.

– Vi är framgångsrika och attraherar intressanta bolag för att vi jobbar mycket med mångfald och jämlikhet. Det har lett till att vi i högre grad än andra får de kvinnliga entreprenörerna till oss, säger Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator. 

Forskning inom Life Science, alltså läkemedel, medicinteknik eller annan hälsoteknik, kan vara dyr att bedriva. Att sedan skapa en affärsmässig verksamhet av sin forskning kan också vara en utmaning.

SmiLe Incubator är en icke-vinstdrivande inkubator som erbjuder både en infrastruktur med 10 välutrustade laboratorier och avancerade instrument, och ett team av experter för att kommersialisera affärsidéer.

SmiLes affärsutvecklare är alla seniora, med tillsammans över 250 års erfarenhet av att arbeta i och driva både globala och nystartade företag inom Life Science.

– Många av dem har en Giving Forward-tanke. De fick själva hjälp och nu vill de hjälpa andra, förklarar Ebba Fåhraeus.

Många kvinnliga entreprenörer 

SmiLe arbetar hårt med att lyfta fram kvinnliga entreprenörer. Av inkubatorbolagens vd’ar är 50% kvinnor. Räknar man med grundare är siffran 68%. 

– Vi är Sveriges mest jämställda inkubator och hos oss plockar kvinnor in lika mycket riskkapital som män, säger Ebba Fåhraeus.

En annan hjärtefråga är kulturell mångfald. I SmiLes eget team finns sju nationaliteter representerade, men i communityn finns över 20 nationaliteter.

– Forskning visar på en tydlig koppling mellan mångfald och resultat. Det har vi tagit fast på här, säger hon.

SmiLes verksamhet är externt finansierat. Att som bolag ingå i inkubatorn är kostnadsfritt. Här får man hjälp med allt från att bygga nätverk, hitta och förhandla om riskkapital, söka patent, regulatoriska frågor, reda ut bolagsjuridiken och förhandla med de första kunderna och leverantörerna. 

– Vårt eget resultat mäts på ett enda sätt: att vi skapar framgångsrika entreprenörer. Vi är entreprenörens bästa vän, avslutar Ebba Fåhraeus.

Om SmiLe Incubator
SmiLe Incubator hjälper entreprenörer och tidiga bolag att kommersialisera sina idéer genom kvalificerad affärsrådgivning, ett internationellt kontaktnätverk samt en unik tillgång till välutrustade laboratorier. SmiLes medlems- och alumnibolag har tillsammans tagit in mer än 4,7 miljarder i riskkapital sedan 2014 och18 av dem har börsnoterats.

Läs mer på: www.smileincubator.life

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmiLe Incubator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?