”Liten, snäll och lite uppkäftig”. Så beskriver Luvlys vd Håkan Lutz bolagets första fordon, Luvly O. Den svenska fordonsstartupen säger sig ha löst den gordiska knuten: att ta fram ett eldrivet fordon som inte bara är litet och lätt, utan också säkert och billigt. Det handlar om ett eldrivet lättviktsfordon som helt och hållet byggts för en typisk resa i urban miljö.
Bakom designen står Joachim Nordwall, tidigare chefsdesigner hos sportbilstillverkaren Koenigsegg – som säljer monsterbilar i 30 miljoners-klassen. Några direkta likheter med deras skapelser har knappast Luvly O. Målet är att Luvly O – som släpps senare i år – inte ska kosta mer än 100.000 kronor. Topphastigheten är inte 300 kilometer i timmen – utan 90. Vikten ligger på nätta 400 kilo exklusive batterier, och från grill till baklucka mäter Luvly O blygsamma 2,7 meter. Bagaget är dimensionerat för att rymma ”några Coop- eller Ica-kassar”.

”Vi är övertygade om att det här segmentet är – ursäkta mitt språk – ett jävligt bra segment. Mikromobilitet i all ära, men det har klara begränsningar. När det regnar, snöar eller haglar är det inte jätteroligt att stå på en scooter”, säger Luvlys vd Håkan Lutz till Dagens industri.
Det är inte första gången Lutz och hans två medgrundare, Björn Lindblom och David Egertz har gett sig på det här med stadsfordon. För över 10 år sedan, med företaget Vehiconomics, försökte de. Men det flög aldrig riktigt. En viss del av det skyller Lutz på att de kanske var lite för tidiga. Men framför allt lyckades de aldrig lösa den tekniska biten.
”Problemet som vi stötte på som var ”oöverstigligt svårt” att göra den här typen av teknisk lösning utan att det blir löjligt dyrt”, säger han.

Bolaget har nu tagit patent på en speciell teknik som gör att de kan använda sig av sandwichkomposit – ett mycket hållbart material som används för att bygga både formel-bilar och supersportbilar – utan att det kostar skjortan. För Luvly är inte den egna tillverkningen huvudaffären, utan att sälja sin patenterade teknik på licens.
”Vi har egentligen utvecklat ett sätt att bygga lätta, säkra fordon som är billiga. Exakt vilket fordon man bygger på den plattformen är ganska fritt. Vår affär är mer att licensiera ut tekniken. Men vi har för att visa hur bra det här är har vi tagit fram ett eget fordon”, säger Lutz.
Luvly 0 väntar nu på ett typgodkännande inom klassen L7e-cp – vilket egentligen räknas som en fyrhjulig motorcykel med kaross. På den årliga bilmässan i Bryssel – där bland annat Citroën Ami, schweiziska Microlino och kinesiska XEV Yoyo visades upp – är tecknen tydliga. Tiden för ”minimobilitet” kan vara nu.
Flera större städer i Europa förbjuder fossil trafik i delar av staden. Att prissätta trafik efter storlek, vikt och bullernivå borde vara nästa naturliga steg. En minibil borde rimligtvis inte behöva betala lika mycket i parkeringsavgift och trängselskatt som en 3-tons SUV, anser Lutz.
”Jag tycker verkligen att det skulle vara direkt korkat av oss att inte premiera de som stör mindre och tar mindre plats.”
I dag har bolaget ett tiotal medarbetare, och omsatte drygt 2 miljoner kronor 2021 enligt Bolagsfakta, men handlar inte om ”riktig försäljning” utan är ett resultat av ”aktiveringar av utvecklingskostnader”. Luvly stängde en seed-runda i juli 2022 där bland annat Sörmlandsfonden investerade i bolaget. Hur stora belopp det rör sig vill inte parterna avslöja.