Annons

Svenska startupen hänger på minibilstrend: ”Jävligt bra”

Många har försökt men misslyckats, men kanske är tiden nu mogen för energisnåla minibilar. Det tror svenska startupen Luvly – vars grundare tagit fram en minibil för stadsbruk ”som klarar det mesta”.

Luvlys vd Håkan Lutz framför Luvlys första fordon, lättviktaren Luvly O.
Luvlys vd Håkan Lutz framför Luvlys första fordon, lättviktaren Luvly O.

”Liten, snäll och lite uppkäftig”. Så beskriver Luvlys vd Håkan Lutz bolagets första fordon, Luvly O. Den svenska fordonsstartupen säger sig ha löst den gordiska knuten: att ta fram ett eldrivet fordon som inte bara är litet och lätt, utan också säkert och billigt. Det handlar om ett eldrivet lättviktsfordon som helt och hållet byggts för en typisk resa i urban miljö.

Bakom designen står Joachim Nordwall, tidigare chefsdesigner hos sportbilstillverkaren Koenigsegg – som säljer monsterbilar i 30 miljoners-klassen. Några direkta likheter med deras skapelser har knappast Luvly O. Målet är att Luvly O – som släpps senare i år – inte ska kosta mer än 100.000 kronor. Topphastigheten är inte 300 kilometer i timmen – utan 90. Vikten ligger på nätta 400 kilo exklusive batterier, och från grill till baklucka mäter Luvly O blygsamma 2,7 meter. Bagaget är dimensionerat för att rymma ”några Coop- eller Ica-kassar”. 

Håkan Lutz är vd och medgrundare av Luvly.
Håkan Lutz är vd och medgrundare av Luvly.Foto:Tina Axelsson

”Vi är övertygade om att det här segmentet är – ursäkta mitt språk – ett jävligt bra segment. Mikromobilitet i all ära, men det har klara begränsningar. När det regnar, snöar eller haglar är det inte jätteroligt att stå på en scooter”, säger Luvlys vd Håkan Lutz till Dagens industri.

Det är inte första gången Lutz och hans två medgrundare, Björn Lindblom och David Egertz har gett sig på det här med stadsfordon. För över 10 år sedan, med företaget Vehiconomics, försökte de. Men det flög aldrig riktigt. En viss del av det skyller Lutz på att de kanske var lite för tidiga. Men framför allt lyckades de aldrig lösa den tekniska biten.

”Problemet som vi stötte på som var ”oöverstigligt svårt” att göra den här typen av teknisk lösning utan att det blir löjligt dyrt”, säger han.

Luvly 0 har ett bagageutrymme som rymmer 269 liter.
Luvly 0 har ett bagageutrymme som rymmer 269 liter.Foto:Luvly

Bolaget har nu tagit patent på en speciell teknik som gör att de kan använda sig av sandwichkomposit – ett mycket hållbart material som används för att bygga både formel-bilar och supersportbilar – utan att det kostar skjortan. För Luvly är inte den egna tillverkningen huvudaffären, utan att sälja sin patenterade teknik på licens.

”Vi har egentligen utvecklat ett sätt att bygga lätta, säkra fordon som är billiga. Exakt vilket fordon man bygger på den plattformen är ganska fritt. Vår affär är mer att licensiera ut tekniken. Men vi har för att visa hur bra det här är har vi tagit fram ett eget fordon”, säger Lutz.

Luvly 0 väntar nu på ett typgodkännande inom klassen L7e-cp – vilket egentligen räknas som en fyrhjulig motorcykel med kaross. På den årliga bilmässan i Bryssel – där bland annat Citroën Ami, schweiziska Microlino och kinesiska XEV Yoyo visades upp – är tecknen tydliga. Tiden för ”minimobilitet” kan vara nu. 

Flera större städer i Europa förbjuder fossil trafik i delar av staden. Att prissätta trafik efter storlek, vikt och bullernivå borde vara nästa naturliga steg. En minibil borde rimligtvis inte behöva betala lika mycket i parkeringsavgift och trängselskatt som en 3-tons SUV, anser Lutz.

”Jag tycker verkligen att det skulle vara direkt korkat av oss att inte premiera de som stör mindre och tar mindre plats.” 

I dag har bolaget ett tiotal medarbetare, och omsatte drygt 2 miljoner kronor 2021 enligt Bolagsfakta, men handlar inte om ”riktig försäljning” utan är ett resultat av ”aktiveringar av utvecklingskostnader”. Luvly stängde en seed-runda i juli 2022 där bland annat Sörmlandsfonden investerade i bolaget. Hur stora belopp det rör sig vill inte parterna avslöja.

Innehåll från ConsidAnnons

Consid sitter på framtidens AI-lösningar

Det finns en enorm potential i dagens AI-teknik. Det gäller bara att ha ordning på data och att våga vara kreativ. Då finns inga gränser för hur AI kan effektivisera verksamheten.

– AI är en av de mest spektakulära utvecklingarna sedan liv uppstod på jorden. Förmågan hos ett dataprogram att efterlikna människans intelligens, främst vad gäller kognitiva funktioner som att lära sig, att förstå språk, att lösa problem och att generalisera, är fenomenal. Vi har bara sett början av den här explosionsartade utvecklingen, men den har blivit alltmer närvarande i vardagen, säger Peter Hellgren, vd för it- och kommunikationsföretaget Consid.

Consid var tidigt ute med att skaffa sig kompetens kring AI. Företagets konsulter har varit med och byggt upp flera av Sveriges viktigaste AI-lösningar, däribland förbättrade sökfunktioner, självkörande lastbilar och hela plattformar för automatiserad hantering av livsmedel. En av Sveriges främsta AI-experter är Patrik Zetterström och han har under flera år lett AI-projekt för stora kunder.

– I dagsläget handlar det ofta om ett samspel mellan AI och människan. Det finns många funktioner som människan fortfarande är bäst på, men det finns också andra där AI slår oss med hästlängder. Det handlar främst om att förstå och analysera mönster, att hitta samband och att se in i framtiden. Där är AI oslagbart, säger Patrik Zetterström. 

Idag finns AI i en enkel Googlesökning, i robotar som genomför kirurgiska ingrepp och i våra smartphones. Tekniken har förbättrats så pass mycket att den kan slå de bästa mänskliga spelarna i schack, Go, Alfapet och Jeopardy. Consids konsulter har bland annat varit med om att utveckla AI i streamingtjänsters sökfunktioner, tal- och röstigenkänning, samt implementerat det hos flera stora dagligvaruföretags e-handelslager.

– Nu senast har jag fått arbeta med Ocado som system. Den plattformen ger oss förutsättningar att förbättra kunderbjudande och effektivisera handeln. Vi minskar svinnet, samtidigt som vi snabbar på leveransen, säger Patrik Zetterström.

AI:n i Ocados system lär sig vad kunderna på en viss plats konsumerar och när de konsumerar det. Ocado gör förutsägelser och ser till att rätt varor finns tillgängliga på dagligvaruföretagets lager. Robotar ser sedan till att rätt produkter sorteras i rätt leverans.

Morgondagens lösningar kommer att vara än mer allomfattande och inkludera hela kedjan, från beställning till leverans till kund. Då kommer även självkörande fordon att vara en självklarhet.

– Det här ligger inte så längt fram i tiden. Det kommer att bli självkörande transporter, som dessutom är miljövänliga, spår Patrik Zetterström.

Peter Hellgren betonar att det är viktigt att fortsätta ha människan i centrum för framtidens AI-lösningar.

– Det viktiga här är att människan ska leda AI och inte tvärtom. Jag är övertygad om att vi kan omfamna AI och samtidigt bibehålla våra värderingar och mänskliga fokus, säger Peter Hellgren.

AI by Consid

• Främsta användningsområdena idag

Tillverkande robotar

• Självkörande bilar

• Smarta assistenter

• Sjukdomsdiagnostik

• Automatiserade finansiella investeringar

• Virtuell resebokningsagenter

• Övervakning av sociala medier

• Chattverktyg mellan team

• Bot för konversationsmarknadsföring

• Natural Language Processing (NLP) verktyg

Läs mer på https://consid.se/erbjudande/utbildning/artificiell-intelligens/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Consid och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera