1515
Annons

Suvarna sätter rekord hos Volvo Cars

Volvo Cars ökade sin globala försäljning i november med 11,6 procent och är på god väg mot ännu ett rekordår.

Biltillverkaren växer snabbare än snittet i alla tre stora regioner - USA, Kina och Europa.

Foto:Thomas Johansson/TT

Även om bilindustrin allmänt har en tuffare situation ångar Geelyägda Volvo Cars VOLCAR B +0,86% Dagens utveckling på med sin försäljning. 

Under årets elva månader har det rullat ut 631.213 Volvobilar i världen vilket är en ökning med 8,4 procent jämfört med samma tid i fjol. Bolaget är ytterst nära förra årets rekord på 642.253 bilar och Volvo lär kunna räkna in 2019 som sitt sjätte rekordår på raken. På vissa marknader som i Kina, Storbritannien och Tyskland har fjolårets försäljning redan överträffats.

Bakom framgångarna finns den stora efterfrågan på Volvos suvar. I november var den mellanstora suven XC60 den modell som sålde allra bäst, följt av den kompakta suven XC40 och den stora suven XC90 som trea. Av den totala försäljningen i november på 62.550 bilar var nästan 70 procent suvar.

I Kina där bilförsäljningen överlag minskat under året hör Volvo Cars, liksom flera av de andra premiummärkena, till vinnarna. Volvos Kinaförsäljning ökade hela 26,7 procent i november. Kina är den enskilt största marknaden för Volvo där det under januari till november har sålts nästan 140.000 Volvobilar.

Även i USA går Volvo starkt med en uppgång i november på 17,8 procent och en ökning hittills i år på 7,2 procent till drygt 95.000 bilar. 

I Europa var ökningen 5,3 procent i november och under januari-november plus 6,2 procent.

Volvo Cars har sedan 2014 bytt ut hela sitt modellprogram och redan 2010 sattes målet att biltillverkaren skulle nå 800.000 bilar 2020, vilket då innebar en fördubbling.

Men även om det är muntra tongångar i försäljningsstatistiken i år blir det svårt för Volvo Cars att med nuvarande ökningstakt klara det målet. Nästa år börjar visserligen märkets första elbil att säljas, men den väntas inte nå några större volymer första året. 


Innehåll från P&B RiskkonsulterAnnons

Säkra verksamheten med oberoende riskanalys

Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.
Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.Foto:P&B Riskkonsulter.

För många företag kan ett längre driftstopp vara förödande. P&B Riskkonsulter erbjuder oberoende riskanalyser som hjälper företag att ta kontroll över sin riskhantering, förebygga avbrott, optimera sitt försäkringsskydd och säkra varumärket. 

– Att följa lagar och regler, till exempel när det gäller brandskydd, räcker inte för att kontrollera risker för egendomsskada och avbrott i den utsträckning som krävs idag. Försäkringbolag, ägare, kunder och andra intressenter i verksamheten förväntar sig att den verksamhetsspecifika risken har analyserats, säger Tobias Ekberg, VD på P&B Riskkonsulter.

Behålla sitt försprång  

Tobias Ekberg ser en snabbt växande efterfrågan på tjänster för effektiv och hållbar riskhantering. Utvecklingen drivs dels av ökande försäkringspremier och försäkringbolagens fokus på riskurval med ökade krav på risktekniska underlag. Men också av företag som vill undvika produktionsstörningar i en tid av Lean, Singel Sourcing, Just-In-Time och snabbfotade konkurrenter i hela världen. 

– Företagens sårbarhet för avbrott har ökat. Därför behöver alla en god bild av vilka risker som kan förebyggas alternativt försäkras bort. På så sätt blir våra tjänster inom riskhantering och kontinuitetsplanering viktiga verktyg för att utveckla interna rutiner, sänka kostnader och hålla hög kvalitet och leveranssäkerhet. I förlängningen handlar det om att förvalta sitt varumärke. 

Osäkerhet ökar kostnaderna

Den tekniska beskrivningen av risken bör vara oberoende av vem som tar fram den. Det som skiljer sig åt är hur olika parter värderar risken. 

– Otydliga eller undermåliga riskbeskrivningar innebär en osäkerhet för både försäkringstagare och försäkringsbolag. Detta kan leda till konservativa antaganden från försäkringbolagen eller missriktade åtgärder för riskkontroll hos försäkringstagaren, som i sin tur leder till ökade och onödiga kostnader.

Tobias Ekberg framhåller värdet i oberoende riskingenjörstjänster. 

– Ett relevant och trovärdigt risktekniska underlag erbjuder förutsättningarna för en transparent dialog kring risker. Då ökar också förutsättningarna för såväl optimerade åtgärder för riskkontroll som kostnader för försäkring. Det skapar bäst förutsättningar för hållbar riskhantering.

Om P&B Riskkonsulter 

Vi är oberoende specialister på industriell och försäkringsteknisk riskhantering. Våra uppdragsgivare är försäkringbolag, mäklare och försäkringstagare inom främst industri och lager.

Företaget har 15 anställda i Sverige och ingår i ett nätverk med drygt 100 riskkonsulter i hela världen.

Läs mer på pob.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med P&B Riskkonsulter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?